Connect with us

TV

„Kumanovo – pregovori pobednika“: RTS 1 u utorak 1. decembra od 21.55

Published

on

Vojno-tehnički sporazum u Kumanovu ili Kumanovski sporazum potpisan je 9. juna 1999. godine na vojnom aerodromu kod Kumanova i označio je kraj NATO bombardovanja SR Jugoslavije. Sporazumom su prekinuti vazdušni udari NATO na SRJ, a dan kasnije usvojena je rezolucija 1244 u Savetu bezbednosti.

Deo ekipe Igre sudbine na SULUDOM letu! Nada, Pančeta i Komarac osvajaju nebo iznad SRBIJE.

Sporazum su potpisali general Vojske Jugoslavije Svetozar Marjanović, policijski general Obrad Stevanović i britanski general Majkl Džekson.

Najznačajnije odredbe tog sporazuma su:

  • Prekid neprijateljstava između NATO snaga sa snagama Vojske Jugoslavije i srpskom policijom.
  • Povlačenje Vojske Jugoslavije i Policije Republike Srbije sa prostora Kosoava i metohije u periodu od 11 dana.
  • Uspostavljenje zone bezbednosti od administrativne granice sa Kosovom i Metohijom unutar teritorije Repbile Srbije i Republike Crne Gore, i to 5 km na kopnu i 25 km u vazduhu.
  • Obaveza snaga KFOR-a da razoružaju Oslobodilačku vojsku Kosova (OVK).

Igra sudbine 189. epizoda OPASNO! – Bruner predlaže radikalne mere! Nekoga želi da “skrati za glavu”!

Dokumentarni film “Kumanovo – pregovori pobednika“ na programu je večeras 1. decembra od 21.55 na RTS 1. U njemu će javnost prvi put moći da sazna kako je tadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević pristao na ultimatum Martija Ahtisarija i Viktora Černomirdina. Takođe, pred gledaocima će se naći i ekskluzivni dokumenti koje je Vašington skrivao više od dve decenije.

Dokumentarac je režirao Nikola Momčilović. Snimatelji su Branko Srećković i Gojko Despotović, a montažu potpisuju Aleksandra Virijević Pavlek i Vladimir Jović.

Advertisement