Connect with us

Preporuke

Emisija dana – subota, 20. februar: Velika iluzija (RTS 2, 15.55)

Published

on

Film reditelja Predraga Gage Antonijevića “Dara iz Jasenovca” biće premijerno emitovan večeras od 20.05 na RTS 1. Film koji je izazvao veliko interesovanje javnosti u emisiji “Velika iluzija” autorke Sandre Perović predstaviće sam reditelj.

Secijal “Velike iluzije”, posvećene filmu “Dara iz Jasenovca”, emituje se danas od 13.10 na Prvom programu RTS.

U specijallu ćemo dobiti odgvore na mnoga pitanja, a između ostalog i zbog čega se film pre zvanične bioskopske premijere u Srbiji zakazane za 22. april prikazuje na televiziji.

U segmentu emisije “U krupnom kadru” Predrag Gaga Antonijević objasniće i u kojoj meri su negativni prikazi i komentari filma bili opterećenje za film u kontekstu trke za Oskarovsku nominaciju. Ali i zbog čega “Dara iz Jasenovca” izaziva reakcije i napade onih koji relativijizuju zločine.

Pored reditelja u specijalu “Velika iluzija” govore i Nataša Drakulić scenaristkinja filma, ali i glumci Biljana Čekić, Marko Janketić, Igor Đorđević, Nikolina Friganović, Anja Stanić Ilić. U emisiji će govoriti i scenograf Goran Joksimović, kao i kompozitori Aleksandra Kovač i Roman Goršek.

Specijal autorke Sandre Perović, pravi je uvod za premijeru filma koji je na programu od 20.05 na RTS 1, a neće postojati mogućnost odloženog gledanja ovog filma.

Film je premijerno prikazan 25. novembra 2020. u Gračanici, a u Americi se u bioskopima emituje od 5. februara ove godine. Beogradska premijera uz prisustvo autorske i glumačke ekipe, zakazana je za 22. april kada se obeležava 76 godina od proboja poslednjih zarobljenika iz logora Jasenovac.

– Značajno je da Radio-televizija Srbije u ovom trenutku emituje film “Dara iz Jasenovca”. Bilo je dosta kontroverzi u vezi sa ovim filmom od društvenih, istorijskih, umetničkih i mislim da je pravi trenutak da građani Srbije pogledaju ovaj film i donesu svoj sud. Smatramo da je veoma značajno što se ova traumatična i bolna tema našla na filmskom platnu odnosno u jednom filmu i da se problem i trauma Jasenovca sagleda iz perspektive srpskih žrtava – navela je glavna i odgovorna urednica Zabavnog programa, Olivera Kovačević.

Film “Dara iz Jasenovca” snimljen je na osnovu autentičnih svedočanstava preživelih logoraša, posle zvanične premijere u Beogradu, naći se na repertoaru bioskopa u Srbiji.

Foto Promo

Continue Reading
Advertisement