Connect with us

Preporuke

Emisija dana – četvrtak, 4. mart: Potraga za Eskobarovim nilskim konjima (Viasat Nature, 19.00)

Published

on

Narko-bos Pablo Eskobar je na vrhuncu svoje moći nabavio nilske konje za svoj privatni zoološki vrt u Kolumbiji. Četiri decenije kasnije, džinovske životinje se slobodno razmnožavaju. Niko ne zna šta da radi s njima.

Narko-bos Eskobar je na vrhuncu moći, osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka, na svom ranču između Medeljina i Bogote napravio zoološki vrt. Eskobara su vladine trupe ubile 1993. Njegov ranč je bio napušten.

Neke egzotične životinje kao što su zebre preseljene su u druge zoološke vrtove, ali tamo nije bilo mesta za agresivne i teške nilske konje. U Kolumbiji kruži priča da je jedan nilski konj pobegao prilikom pokušaja vlasti da ga transportuje i da je tako počela priča o njihovom životu u prirodi.

Sada niko ne zna šta da se radi. Lokalna uprava tvrdi da su na slobodi između 65 i 80 nilskih konja. I da bi ih za deset godina moglo biti čak 150, jer se u Kolumbiji osećaju dobro i razmnožavaju se bez problema.

Najveći broj njih još uvek živi na području bivše Eskobarove hacijende. Oni su atrakcija za bekpekere. Jedan broj nilskih konja se smestio u Rio Magdalenu, veliki rečni tok. Tu se danju zadržavaju u vodi, a noću izlaze na kopno.

Foto Promo

Continue Reading
Advertisement