Connect with us

Domaće serije

EKSKLUZIVNO: Stručnjaci Netflixa rade na seriji SABLJA!

Serija SABLJA dobija prve obrise. Evo kada počinje snimanje TV priče o ubistvu Zorana Đinđića

Published

on

Serija SABLJA koju potpisuje produkcija “This and That” već dugo je tema medija. Iako je u portfoliju kuće koja je ove godine na veliko platno donela film, a uskoro i seriju “Nečista krv – greh predaka”, dugo stajala samo kao ideja, izgleda da je došlo do pomaka.

Kako ekskluzivno saznajemo tim koji radi na seriji “Sablja” učestvuje upravo sa ovim projektom u renomiranom međunarodnom projektu za razvoj TV serija MIDPOINT TV Launch. Time je načinjen prvi korak u realizaciji serije “Sablja” od ideje do konkretnog projekta.

„Serija „Sablja“ je politički triler od osam epizoda. U središtu radnje je istraživanje ubistva srpskog premijera Zorana Đinđića i potraga za istinom u korumpiranom državnom aparatu“

Tim povodom kontaktirali smo autore “Sablje”, reditelje i scenariste Gorana Stankovića i Vladimira Tagića koji su u razgovoru za naš portal objasnili koja je sudbina serije i kada ćemo je gledati na malim ekranima. Deo tima „Sablja“ je i producentkinja Snežana van Hauvelingen.

– Najskuplja reč u našoj kinematografiji postala je „vreme“. Uvek se žuri. Rokovi su prekratki, a vremena nema dovoljno pa se stvari zbrzavaju. Odlučili smo da ovog puta nikako ne podlegnemo pritisku. Radićemo na ovoj seriji koliko god da je potrebno. Posvetićemo joj se koliko bude trebalo da budemo zadovoljni njenim kvalitetom – poručuje na početku razgovora Vladimir Tagić. Goran, pak, objašnjava šta program Midpoint znači za razvoj serije “Sablja”.

– Midpoint je prestižni internacionalni program koji se bavi razvojem projekata. Do sada su uglavnom bili fokusirani na filmove. Međutim, od skoro su u svoj razvoj uključili i serije. Proces selekcije se sastoji od nekoliko koraka. Mi smo se sa “Sabljom” prijavili i nakon nekoliko intervjua naš zahtev je prihvaćen – opisuje Stanković put “Sablje” od ideje do serije koja polako dobija svoje prve obrise.

Serija SABLJA se snima za međunarodno tržište

Program Midpoint traje godinu dana i odvija se kroz tri segmenta. Kako saznajemo tim “Sablje” već je prošao kroz prva dva – pisanje scenarija i rad na pilot epizodi. Treći segment odvija se u novembru i podrazumeva budžetiranje i marketing. A na pitanje zašto je baš ovaj program važan za seriju koja obrađuje atentat na Zorana Đinđića, Vladimir Tagić odgovara.

– Ova radionica nam pomaže da odluke koje donosimo proverimo sa ljudima koji su filmski profesionalci, a koji ne poznaju našu istoriju i nemaju uvid u politička previranja koja se ovde dešavaju. Samim tim, oni pristupaju materijalu na potpuno drugačiji način od nas. Midpoint nam takođe pomaže da projekat bude razvijen i tretiran kao internacionalni projekat, namenjen za međunarodno tržište.

„Uz srpsku „Sablju“ deo programa su dve ekipe iz Slovačke, dve iz Mađarske, još dve iz Litvanije i po jedna iz Rumunije i Slovenije“

Goran Stanković dodaje i to da na ovom programu rade najeminentniji stručnjaci iz oblasti scenarija, finansiranja i distribucije.

– Oni se bave raznim fazama našeg projekta kroz period od godinu dana. To su ljudi koji trenutno rade za HBO, Netflix i druge vodeće platforme i inostrane televizije, koji sa nama razvijaju sve aspekte razvoja naše serije.

Uzme li se u obzir da je tim “Sablje” postao deo programa u prvoj polovini godine, a da poslednja etapa počinje u novembru, moglo bi se reći da će snimanja serije “Sablja” početi u drugoj polovini sledeće godine.

Naravno, to je nasumična projekcija. Da li će tako zaista i biti zavisi od niza okolnosti. Ipak, jedno je sigurno. Serija “Sablja” više nije samo ideja.

Foto Internet Facebook

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

Izvor Film i TV

ZABRANJENO SVAKO KOPIRANJE SADRŽAJA

Advertisement