Connect with us

Domaće serije

Otkrivamo: Evo KO je BABA MIKULA iz serije CRNA SVADBA! Naježićete se!

Njene čine dižu iz mrtvih! A evo i KAKO!

Published

on

Crna svadba stigla je na kanal Superstar 23. oktobra, a emitovanje na RTS počinje već narednog vikenda. Jednu od ključnih uloga igra i Ljiljana Blagojević. Naravno, reč je o vračari kod koje idu svi meštani. Ona je baba Mikula, a kako smo saznali kod nje je išla i Mitrova tašta. Lik mistične vračare u seriji „Crna svadba“ tumači Ljiljana Blagojević, a ona otkriva kako je pristala na ovu ulogu.

– Prvo tražim da pročitam tekst scenarija, pa pitam ko režira i koja je podela. Ako mi se tekst sviđa, onda gledam značaj uloge za radnju serije. Ako se uloga u montaži može iseći, onda nema razloga ni da je prihvatim. U ovom slučaju radilo se o izvanrednom scenariju, intrigantnoj priči i ulozi koju do sada nisam imala prilike da igram. Veoma zahtevna u svim aspektima, a snimanje je zahtevalo veliku pripremu – kaže glumica.

– Naročito bih podvukla fantastičnu saradnju sa rediteljem Nemanjom Ćipranićem. Odavno nisam srela tako vaspitanog reditelja koji poštuje glumca. Možda zato što mu je deda bio glumac. Produkciono, serija je rađena na zavidnom nivou.

Crna svadba – psihološki triler, a ne horor

Publici sam žanr psihološki triler deluje obećavajuće. Ljiljana kaže da se njoj, kada je reč o žanru sve dopalo.

– Žanr je rađen iz našeg mentaliteta i samim tim veoma je uverljiv. Iako sam imala dosta scena na jeziku koji ne znam, uz rituale koje ne poznajem, temeljna priprema mi je pomogla da to uradim na visokom nivou. Serija će držati pažnju publike i vrlo je zaintrigirati. Biće to posle čuvenog filma „Leptirica“ još jedan biser u našoj umetnosti tog žanra.

– Pravi horor snimala sam davno, pre raspada Jugoslavije, u Sarajevu, zvao se „Enigma“. Volim da ga snimam jer je zahtevan za glumca, ali ne volim ga kao žanr. Plašim se da ga gledam. Još stavljam ruku na oči kada vidim scene koje me uznemire. Strah čoveka koči i čini usplahirenim i nesrećnim. Više volim da doživim katarzu, pročišćenje kroz druge žanrove – dodaje glumica.

Sve češće su vernici ujedno i praznoverni. Na pitanje smatra li da i u 21. veku crna magija izaziva strah u ljudima i dokle se u seriji „Crna svadba“ bavi njome, Ljiljana kaže:

– Nikada više nisam sretala unezverenosti ni straha kod ljudi nego danas. Sve ovo što se događa na globalnom nivou i nepoznavanje toga doveli su ljude u situaciju da se više okreću horoskopima i ostalim okultnim seansama. Problem je kad vas ta strast obuzme i kada svoj život podredite tome. Vera je jedno, a praznoverje drugo. Dve suprotnosti i jedno sa drugim ne bi smelo da ide. Kao tamna i svetla strana. Čovek kada je očajan, traži spas i prelazi granice zdravog poimanja našeg bitisanja. Ja bih se uvek okrenula ljubavi, plemenitosti, radosti i veri. Veri u dobro. Veri u čoveka.

Nakon duže pauze u snimanju na televiziji, pored ove role, došla je i uloga Marte u seriji „Kljun“.

– Obe serije radila sam paralelno, iako ne volim da radim više poslova u isto vreme. Ali toliko su bili različiti zadaci, a i nisu bile noseće uloge, tako da sam uspela da ih uradim kako sam zamislila. Volim kameru. Prija mi rad sa novim rediteljskim snagama. Jelena Gavrilović i Uroš Tomić su dragocena pojava u rediteljskom svetu. Vrlo su mi prijali i kao reditelji i kao karakteri – kaže glumica.

Čini se da se Ljiljana vrlo lako prebaci iz lika u lik, od doktorke, biznismenke, vlasnice pansiona, arheologa, psihoterapeuta…

– Važno je posmatranje sveta oko sebe. Pored Siniše sam naučila da dramaturški posmatram i analiziram tekst. Veoma mi pomaže i bavljenje pedagogijom jer me tera da prilazim ulozi školski, da je analiziram, smišljam i pronalazim motive i opravdanja za njene postupke. Da znam šta radim i ko to radi, a ne da budem privatna. I zato sam u svakoj ulozi, bez skromnosti, to što ste rekli – drugačija. Volim svoj posao i radujem mu se, iako se njim bavim nekoliko decenija. I biram. Ponavljanje uloga me ne interesuje – kaže glumica.

Uloga Drage Mašin kao amanet

Svojevremeno joj je „Doktorka na selu“ donela ogromnu popularnost. Ljiljana smatra da televizija i dalje ima ogromnu moć:

– Da, televizija kao medij ima ogromnu moć i još veću odgovornost. Ali vreme se ubrzalo i melje sve, pa i naše uloge koje kreiramo za televiziju, tako da je i popularnost brza, nagla i prilično kratka. Ipak, ova hiperprodukcija serijskog programa, koliko je dobra jer ima posla za moje kolege, toliko je i kontraproduktivna jer ima i poslova koji ruše dignitet umetnika.

Uloga kraljice Drage Mašin u seriji „Kraj dinastije Obrenović“ bitno je obeležila njenu karijeru, a nedavno je oživela i lik Milunke Savić u filmu “Ono malo časti”.

– Za glumca je izazov igrati ličnost iz istorije. Mene nije opterećivao rad na tim zadacima. Čitala sam za Dragu Slobodana Jovanovića i tražila odgovore na mnoga pitanja koja su me mučila. Sve je bilo šturo. Draga je bila omražena, kako se uglavnom i događa, za sve neuspehe vladara ovde na ovim prostorima krive se žene. Ja sam se odlučila da je Draga Aleksandra volela. Iz svoje vizure. Omogućio joj je ono što joj je bio san. Da bude kraljica! O Milunki sam mnogo znala i ranije i bila mi je čast da igram tu heroinu srpskog naroda.

BONUS VIDEO Upoznajte glavne likove serije CRNA SVADBA

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

Foto Promo / Firefly

Izvor filmitv.rs

 

 

Advertisement