Connect with us

Domaće serije

Otkrivamo šta znači KATABAZA iz serije CRNA SVADBA! Šokiraćete se!

Zbog čega je Mitar izgovorio reč KATABAZA, nakon što je pucao sebi u glavu – nudimo odgovor na ovo intrigantno pitanje!

Published

on

Prva epizoda serije “Crna svadba” zaintrigrirala je javnost. Na kraju epizode ovog psihološkog trilera sa elementima fantastike, serijski ubica Mitar (Slavko Štimac) izgovorio je reč “katabaza”, te su se mnogi zapitali koje je značenje tog izraza.

Reč “katabaza” na starogrčkom jeziku – κατάβασις (katavasis) – bukvalno znači “ići dole”. U slobodnom prevodu, značenje je “silazak u podzemlje”. Ovaj izraz prisutan je u mnogim religijama, uključujući i hrišćanstvo.

Heroj ili božanstvo gornjeg sveta putuje u donji ili podzemni svet, odnosno u zemlju umrlih, te se vraća, često s traženim predmetom ili voljenom osobom ili uzvišenim znanjem.

Sposobnost da još za života uđe u carstvo umrlih, te se odande vrati, dokaz je da klasični heroj ima status veći od smrtnika. Božanstvo koje se vraća iz podzemlja, demonstrira eshatološke teme poput cikličnog karaktera vremena i egzistencije ili pobede nad smrću i mogućnosti besmrtnosti. Na primer, u grčkoj mitologiji Orfej ulazi u podzemlje da bi vratio Euridiku u svet živih.

Katabaza: Ovu reč je koristio i Dante

Primera ima mnogo. Enkidu, na pločici Epa o Gilgamešu, Gilgameš, silazi u podzemlje da bi sreo Utnapištima tokom potrage za besmrtnošću. Inana silazi u podzemlje s darovima da bi prošla kroz sedam vrata podzemlja. Eneja, da bi razgovarao sa svojim ocem u “Enejidi”. Dante, u “Božanstvenoj komediji: Paklu”

Većina katabaza se dešava u natprirodnom svetu, poput hada ili pakla; tako se u Nekiji, jedanaestoj knjizi Odiseje, opisuje Odisejev silazak u podzemlje. Međutim, katabaza se može odnositi i na putovanje kroz druge distopijske predele poput onih na koje Odisej nailazi tokom svog dvadesetogodišnjeg putovanja iz Troje natrag na Itaku.

Pilar Serano dozvoljava upotrebu termina katabaza i za kratke ili hronične boravake u podzemlju, uključujući ovde i Lazara te Kastora i Poluksa.

BONUS VIDEO CRNA SVADBA: Zavirite u svet VLAŠKE MAGIJE u prvoj domaćoj psihološkoj horor-triler seriji

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

Foto Promo / Firefly

Izvor filmitv.rs

Advertisement