Connect with us

Domaće serije

OTKRIVAMO šta znače termini fakaturi, katabaza, rajska sveća… iz serije CRNA SVADBA!

Dok nas večeras u 21.00 na kanalu Superstar očekuje 3. epizoda serije “Crna svadba”, psihološki triler od 20.05 imaće premijeru na RTS 1.

Published

on

Iza originalnog TV projekta “Crna svadba” stoje produkcijska kuća “Fajerflaj” i Telekom Srbija, a u glavnim ulogama predstaviće nam se Nikola Kojo i Uliks Fehmiu, kao pripadnici reda i zakona. Kreatori serije su Strahinja Madžarević i Nemanja Ćipranić, dok Ćipranić potpisuje i režiju svih deset epizoda.

– Dve godine sam radio na priči. Imali smo i po 19 ruku scenarija nekih epizoda. Snimanje je trajalo četiri meseca i postprodukcija skoro godinu dana. Ukupno više od tri godine od inicijalne ideje – rekao je reditelj Ćipranić.

Priča počinje u malom mestu u istočnoj Srbiji, gde Mitar, inače miran i blag čovek, iznenada i na brutalan način ubija dvanaestoro svojih komšija.

Pokušavajući da rasvetle motive zločina, Petar (Uliks Fehmiu), pripadnik bezbednosne agencije, i inspektori Tomić i Blagojević pozivaju Natašu, renomiranog psihologa, da kao sudski veštak utvrdi da li je Mitar psihički oboleo ili se iza zločina krije neki drugi motiv. Ali time će samo otključati misteriju u kojoj se prepliću vlaška magija i tajanstveni centri moći, u borbi dobra i zla koja traje vekovima.

Crna svadba: Termini vlaške magije

crna-svadba-obred-2

Crna svadba je obred sahrane mladića u istočnoj Srbiji

Kako biste lakše pratili radnju serije, koja je već podigla prašinu u javnosti, scenarista Strahinja Madžarević otkriva značenja termina koji se najčešće pojavljuju u njoj: fakaturi, crna svadba, katabaza i rajska sveća.

FAKATURI – vlaški naziv za magiju. U seriji svedok masakra Saša (igra ga Jovo Maksić), Srbin koji ne razume vlaški, govori inspektorima svoje viđenje masakra u selu i spominje fakaturi, izgovara tu reč pogrešno, kao “fakturi”, što kod sumnjičavog inspektora Tomića (Nikola Kojo) stvara još veću odbojnost prema Sašinim stavovima, jer misli da ga Saša provocira vračarom koja izdaje fakture.

CRNA SVADBA – obred koji se održavao kod Vlaha u istočnoj Srbiji. Kada mladić dorastao za ženidbu izgubi život, venčavaju ga sa živom devojkom pre nego što ga sahrane. Mlada godinu dana posle toga ne sme da se udaje.

KATABAZA – pad, sunovrat. Ključni pojam serije, tu se koristi u negativnom značenju i predstavlja najstrašniju pretnju za neke od junaka, u šta će se publika uveriti kada bude odgledala svih 10 epizoda.

RAJSKA SVEĆA – posebno izrađena sveća za svakog pokojnika koji nije umro sa svećom u ruci. Vlasi za takve pokojnike veruju da se muče i zlopate između dva sveta. Rajska sveća služi da se duši da svetlost koja će joj obasjati put ka raju.

BONUS VIDEO UBRZANJE: Otkrivamo sve o JUŽNOM VETRU 2! Evo šta će biti sa Marašom i Sofijom!

BONUS VIDEO 2 OTKRIVAMO: Ovo su NAJGLEDANIJI domaći filmovi svih vremena!

BONUS VIDEO 3 Sve tajne serije SREĆNI LJUDI: Ukinuta je zbog…

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

Foto Promo / Firefly

Izvor: filmitv.rs/Kurir

Advertisement