Connect with us

Emisije

Lični kosmos: Veze umetničkih knjiga – Aleksandar Ćeklić – Najava za 21. novembar

Published

on

Lični kosmos – U novoj emisiji Aleksandar Ćeklić govori o umetničkoj povezanosti knjige. Ćeklić se bavi klasičnim i modernim likovnim povezivanjem knjige, dizajnom i restauracijom knjige. Njegove veze nalaze se u brojnim zbirkama knjiga u zemlji i inostranstvu (Švajcarska, Japan, Nemačka, Belorusija, Rusija, Engleska, Azerbejdžan…), a često radi i za potrebe pravoslavne Srbije i Grčke.

Član je ULUPUDS-a. Izlagao je na grupnim izložbama, kao i samostalno: u Maloj galeriji ULUPUDS-a, Galeriji Atrijum Biblioteke grada Beograda, Galeriji Muzeja rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu, Galeriji Pedijatrije Zej. Muzej.

Autor je brojnih stručnih radova iz oblasti istorije veza. Među najlepšim Ćeklićevim vezama su korice knjiga. „Beogradsko četvorojevanđelje” iz 1552. godine, „Istorija Novog Sada” iz 1894. godine, „Đakon Bogorodičine crkve” Isidore Sekulić iz 1919. „Zle oči u verovanju Južnih Slovena” Tihomira R. Đorđevića. iz 1938. godine, u patiniranoj telećoj, jarećoj, pozlaćenoj telećoj, žuto-zelenoj kozji koži…

U emisiji Ćeklić govori o tome kako se, nakon diplomiranja na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu, odlučio za sasvim drugačiji posao, kojim se bavi od 1992. godine, o svom ostanku u odnosu na savez na koji se poziva u Hilandaru. Srpski autori 20. veka.

Ćeklićev „lični kosmos” je njegova radionica sa alatima i mašinama koje imaju antičku vrednost, gotovo kao vremenska kapsula, ljubitelji knjiga, bibliofili koji žele umetnički način povezivanja samostalne veze i samostalne veze u industriji i uživanja u proizvodnji. , umetnički odnos prema knjigama.

Montažer: Mirajana Bjelogrlić, snimatelj: Vuk Ćetković, montažer: Miroslav Nikolov.

Emisija je na Drugom programu RTS-a u nedelju,  21. novembra u 17 časova.

Izvor: RTS

Continue Reading
Advertisement