Connect with us

Emisije

Pre i posle Tesle – 6. epizoda – Najava za 24. novembar

Published

on

Pre i posle Tesle je igrano-dokumentarna serija koja bi dočarala Teslinu genijalnost. Veliki naučnik Armstrong je zapisao: „Verujem da će svet dugo čekati dok se ne pojavi genije koji bi mogao parirati Nikoli Tesli u pogledu njegovih velikih ostvarenih dela i njegove imaginacije“.

Teslina genijalnost se ne ogleda samo u dubini prodiranja u tajne prirode ,već i u širini interesovanja.Tesla je ostvario mnogo  originalnih patenata,međutim broj patenata je jedno merilo kreativnosti i plodnosti izumitelja, ono što je mnogo važnije, jeste njihov kvalitet i značaj za budućnost civilizacije.

Serijal od 10 emisija  koje traju do 15 minuta predstavio bi najznačajnije pronalaske Nikole Tesle (otkriće obrtnog magnetskog polja, polifazni sistem sinhroni i asinhroni motori, rat struja, generatori visokofrekventnih struja, radio, iks zraci, radioupravljanje, turbine, pumpe bez lopatica…) kao i njihov uticaj na promenu dotadašnjeg čovekovog života i rada i značaj za razvoj i unapredjenje sadašnjice.

Osim ovog dokumentarnog dela, u svakoj emisiji imali bismo igrane  sekvence koje se odnose na neke zanimljivosti iz Teslinog života a vezani su  za dati pronalazak.

Šesta epizoda serije Pre i posle Tesle nosi naziv:Iks zraci.

Veliki broj ljudi nije svestan šta  se dešava, oko njih i u njima i milioni postaju žrtve bolesti i umire pre vremena.Tokom 1896.Tesla je objavio nekoliko radova na temu Iks zraci. U aprilu naredne godine počeo je da istražuje iks zrake uz pomoć visokih napona i vakumskih cevi koje je sam napravio, kao i kruksovih cevi.

O svim ovim zanimljivostima saznaćete u ovoj epizodi.

Urednik emisije je Tanja Čanić-Mlađenović

Stručni tekst: akademik Aleksandar Mariničić

Scenarista: Branko Dimitrijević

Reditelj: Slobodan Ž. Jovanović

Glumci: Saša Joksimović, Vlada Kerkez, Jadranka Nanić

Emisija je na Drugom programu RTS-a u sredu,  24. novembra  u 10 i 13 časova.

Izvor: RTS

Continue Reading
Advertisement