Connect with us

Domaće serije

TAJNE VINOVE LOZE i seriju BESA povezuju OVE dve stvari! Nećete verovati O ČEMU JE REČ!

Ove dve serije, potpuno različitog žanra i teme ipak povezuju ove dve stvari

Published

on

Tajne vinove loze i serija Besa, priznaćete nemaju mnogo zajedničkih tačaka. Prva prati živote dve vinarske porodice dok se suočavaju sa izazovima koje im donosi njihov posao, ali i život, pokušavajući da u svemu sačuvaju ono najbitnije – porodicu. Druga, osim što je nastala u istoj produkciji Telekoma Srbije, dok je izvršna produkcija pripala „Adrenalinu„, nema previše sličnosti sa melodramom nastalom po ideji Mirjane Bobić Mojsilović, a u režiji Dejana Karaklajića.

Besa“ već drugu sezonu prati život porodice Perić koji se zbog jedne slučajnosti koja je imala katastrofalne posledice pretvorio u pravi pakao. U drugoj sezoni serije „Besa“ pratimo Periće na njihovom životnom putošestviju u nepoznato koje im je donelo sve osim srećnog kraja. Osveta je glavni motiv kojim odišu nove epizode „Bese„, koja je u drugom ciklusu od akcionog psihološkog trilera mnogo više otišla u melodramski momenat.

Potpuno različite po žanru, temi i dinamici ove dve serije, ipak, imaju dve dodirne tačke. Za obe je jedna stvar pokretač celokupne radnje i razlog svakog novog poteza njihovih junaka. Taj motiv je PORODICA.

Dok se Tomovići i Smiljanići bore da uprkos burnoj i teškoj prošlosti koja ih povezuje prevaziđu demone koji ne žele da ostanu tamo gde im je mesto već se iznova vraćaju otvarajući stare rane ne dozvoljavajući im da zacele, u „Besi“ borba za očuvanje porodice je višeslojno raščlanjena.

U jednoj liniji imamo klan Beriša koji pokušava da istovremeno sačuva vlast i teritoriju, ali i poredak, pa i tanke veze među članovima porodice koje su sada usled smene generacija počele da bivaju sve labavije. Dardan se iz petnih žila bori za svog sina, pokušavajući da ga zaštiti od surovog sveta čiji je on deo već decenijama. Međutim, Dardan nije jači od sudbine. Driton je odlučio da je vreme da preuzme stvari u svoje ruke i time poljulja svoju porodicu iz korena.

U drugoj sezoni do izražaja dolaze privatni životi dva sporedna lika koja smo do sada videli isključivo kroz njihov posao. To su Divna i Petrit. U novim epizodama vidimo da se i oni bore za svoje porodice nastojeći da sačuvaju od njih barem ono što je preostalo.

Divna se bori za svoju ćerku, dok Petrit pokušava da ostane dobar suprug i odan partner trudnoj suprugi (Milica Zarić), ali mu, kao što smo videli to baš i ne polazi za rukom.

Tu su i Luka i Una koji se bore za svoju porodicu, baš kao što se Ana bori kroz svoju osvetu za ono što je nekada bila njena jedina porodica, a to je njen brat Jon.

I na kraju imamo centralnu temu „Bese„, a to je porodica Perić. Sada uništena do pepela i slomljena u hiljadu parčića. Hoće li se Perići ikada izdići iz pepela poput feniksa videćemo u narednim epizodama.

Međutim, porodica nije jedina stvar koja povezuje serije „Tajne vinove loze“ i „Besa„. Tu je naravno i Milica Zarić koja je nedavno istakla da oseća veliku sličnost među junakinjama koje glumi u obe serije.

Kako je istakla, Veru i Jelenu povezuje taj melodramski momenat. U oba slučaja njena junakinja je ta koja je neprevedno prevarena i izigrana, ali na neki način sopstvenom krivicom, jer se trudila da se uklopi u sredinu kojoj nije pripadala i koja joj nije bila bliska (u „Tajnama“ to je proizvodnja vina, a u „Besi“ je to Petritov posao). Drugi problem Milicinim junakinjama zadaju duhovi prošlosti koji i kod Petrita i kod Vuka na površinu isplivavaju u najgorem mogućem trenutku.

BONUS VIDEO Aleks Igo – Nova krimi-drama samo na kanalu FOX CRIME

 

BONUS VIDEO Serija SUTON – Misteriozna krimi-drama od 8. novembra, ponedeljkom na kanalu FOX CRIME

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

Foto Promo / Adrenalin / Sergej Radović

Izvor FILM I TV

 

 

 

Advertisement