Connect with us

TV

PRVA FOTOGRAFIJA: Ovako MIRJANA KARANOVIĆ izgleda KAO starija DARA IZ JASENOVCA! (POGLEDAJTE)

Evo kada ćemo gledati seriju “Zadarska kristalna noć”

Published

on

Reditelj Predrag Gaga Antonijević, posle dugo odlaganja, napokon je stao iza kamere u Crnoj Gori kako bi nastavio sa snimanjem filma “Dara iz Jasenovca” u vidu serije pod nazivom “Zadarska kristalna noć”.

Proslavljeni reditelj se u ovom projektu bavi srpskim stradalnicima tokom Drugog svetskog rata, ali i sudbinom dece koja su preživela zloglasni Jasenovac.

– Film “Dara iz Jasenovca” se završava tako što Dara i Buda uspevaju da se izbave iz logora, ali mi ne znamo šta se posle užasa koji su preživeli desilo sa njima, kakva je bila njihova sudbina, a kroz seriju “Zadarska kristalna noć” to ćemo ispričati i zaokružiti taj ciklus, što je meni veoma važno – kaže Antonijević i dodaje:

– Većina srpske dece koja je preživela taj pakao je pokatoličena i podignuta u hrvatskim porodicama. Razdvajali su braću i sestre, i mnogi se više nikada nisu sreli, mnogi nikad nisu saznali odakle su zaista potekli. Zato mi je bilo bitno da se Dara i Buda sretnu posle pet decenija razdvojenosti, jer ćemo kroz njihov susret prikazati šta se sve izdešavalo našem narodu i posle genocida počinjenog nad nama u Drugom sveskom ratu od strane fašističkog NDH.

Junaci serije “Zadarska kristalna noć”

Uloga Bude, Darinog brata, koji odrasta u hrvatskoj katoličkoj porodici nakon što ga je iz logora spasila Diana Budisavljević, poverena je Ljubomiru Bandoviću, dok će Daru, koja je kao devojčica u logoru gutala suze gledajući kako mučki ubijaju njenu majku, braću, rođake, komšije, igrati maestralna Mirjana Karanović. Nakon pet decenija brat Hrvat i sestra Srpkinja srešće se u Zadru, gradu u kome se, ne tako davne, 1991, mržnja Hrvata prema Srbima mogla gotovo opipati.

– Taj deo upravo dosnimavamo u Crnoj Gori i verujem da će zadnja klapa pasti za najkasnije mesec dana, a serijal od četiri epizode će se emitovati na Božić sledeće godine – otkriva reditelj.

Prema mišljenju većine istoričara, “Dara iz Jasenovca” je prvi dugometražni igrani film koji je nepristrasno i na osnovu činjenica progovorio o ustaškim pirovima i genocidu nad našim narodom, kao i romskim i jevrejskim. Već u nastajanju ostvarenje je dočekano na nož, proglašeno propagandnim kako u dalekim, tako i u zemljama našeg okruženja, pa i u srcu Srbije, što je Antonijevića razočaralo, ali ne i obeshrabrilo, već mu je dalo krila i motiv da se bori za istinu.

– Ne znam nikog normalnog ko bi rekao da je taj film srpska propaganda, budući da u njemu ne postoji nijedan događaj niti scena koja je plod fikcije ili laži. Sve što smo prikazali u filmu je istinito. Očigledno je da je taj bes i potreba da se Srbi pljuju po svaku cenu neke zaslepeo. No, film je ispunio svoju misiju. Prikazivan je u svetskim bioskopima, gde je zabeležio zavidan uspeh, kao i na gotovo svim prestižnim platformama – smireno zaključuje.

Razlog što je odustao od prvobitne ideje da se Dara i brat spoje u “Oluji”, pogromu u kome je 250.000 Srba napustilo Hrvatsku 1995, Antonijević navodi želju da ostavi trajno svedočanstvo o rušilačkom pohodu hrvatskih šovinista u Zadru 2. maja 1991, nakon koga su sa Srbi tog prostora gotovo izbrisani.

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

Foto Promo / Kinoist

Izvor Objektiv

Advertisement