Connect with us

Domaći film

BAŠTA FEST Pogledajte kompletan takmičarski program!

Published

on

Bašta tim sa radošću i ponosom objavljuje takmičarski program devetog Bašta Festa koji će se održati od 30. juna do 03. jula u Bajinoj Bašti! Stiglo je oko 700 filmova i pred našom selektorkom Majom Šušom bio je veoma težak zadatak.

Izabrano je 25 kratkih igranih filmova iz 16 zemalja, od čega 5 domaćih, koji čine uzbudljiv i raznovrstan takmičarski program. U četiri dana publika će imati priliku da vidi filmove iz: Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Severne Makedonije, Austrije, Francuske, Kine, Kanade, Egipta, Belgije, Čilea, Rusije, Libana, Portugala, Poljske i Italije, a ono na šta smo posebno ponosni je da među njima imamo 13 žena rediteljki i 10 filmova iz regiona. Filmovi će se takmičiti za nagrade glavnog žirija: za najbolji film „Zlatna imaginacija“, za najbolju mušku i žensku ulogu „Zlatna interpretacija“, kao i dve specijalne nagrade. Osim toga tu je i nagrada za najbolji film Žirija mladih, kao i regionalna nagrada za najbolju kameru „Zlatna vizualizacija“ u saradnji sa rentalom Cineplanet koju dodeljuje pojedinačni strukovni žiri.

„Od veoma uspešnih festivalskih hitova, nagrađenih u Kanu, pa do studentskih radova, izbor filmova za Bašta Fest nikada nije zavisio od toga kakva je njihova dotadašnja festivalska karijera. Važno je da publici u Bajinoj Bašti donesemo kvalitetan, uzbudljiv program, koji otvara i preispituje neke nove teme. Mladi autori se uglavnom bave pitanjem odrastanja, preispitivanjem sebe u odnosu na svet, prvim zaljubljivanjima, seksualnim iskustvima i preispitivanjima, otkrivanjem svog mesta pod suncem. Trudimo se da zabavimo, isprovociramo i zasmejemo publiku i čini mi se da ona odlično reaguje, posebno što iz godine u godinu broj ljudi koji poseti festival raste. Negujemo mlade autore i želimo da skrenemo pažnju na formu kratkog filma, koja ima svoja pravila i jedan potpuno drugačiji okvir od onoga što smo inače navikli da gledamo. Dodeljujemo glumačke nagrade, što je retkost za kratki film i stvarno se trudimo da svim mladim filmskim stvaraocima damo vetar u leđa.“, dodala je naša umetnička direktorka i selektorka Maja Šuša, koja je i jedan od osnivača festivala. Ono što je specifično kod ovogodišnje selekcije jeste da je ona podeljena u 6 blokova koji su imenovani: Ljubav na četiri načina, Granična područja, Iz prve, Tektonske promene, Ćuti i trpi, Ta žena.

Festival će, nakon dodele nagrada, tradicionalno zatvoriti debitantsko ostvarenje, ovoga puta to je film
Ivana Bakrača “Posle zime”.

BF9-filmski-2022

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

Foto Promo

Izvor Film i TV

Continue Reading
Advertisement