Connect with us

Emisije

EKSKLUZIVNO! SRBIJA na kanalu NATIONAL GEOGRAPHIC! Ceo svet videće Golubac, Uvac, Zaltibor… Evo i KADA!

Evropa odozgo stiže u SRBIJU!

Published

on

Kamere kanala NATIONAL GEOGRAPHIC spremne su za još jedno uzletanje u nebo. Nova sezona dokumentarnog serijala “Evropa odozgo” donosi nam šest novih epizoda zahvaujući kojima ćemo još jednom preleteti Stari Kontinent od severa do juga, i od istoka do zapada.

Ovog puta, međutim, imamo razlog više da se u nedelju 18. septembra od 22 sata “nacrtamo” ispred malih ekrana, jer upravo tada će ceo svet na kanalu National Geographic, imati priliku da vidi – Srbiju. Jer ove godine, jedna od šest epizoda nagrađivanog dokumentarca biće posvećena upravo našoj zemlji.

Serijal „Evropa odozgo“ originalni je dokumentarac kanala Nacionalna Geografija koji nas je u prethodne tri sezone vodio na neverovatna putovanja širom starog kontinenta – od Turske i Grčke na jugu, sve do udaljenih i snegom i ledom večno prekrivenih nepreglednih prostranstava Skandinavije.

Zahvaljujući najsavremenijoj tehnologiji videli smo neke od pejzaža i panorama koje oduzimaju dah. Leteli smo iznad naizgled beskrajnih polja lala u Holandiji, najdužeg visećeg mosta u Evropi koji se nalazi u Portugalu, preleteli smo francusku provinciju i njene nezaboravne zamkove, posetili šumama prekrivene planinske vence Nemačke, a ove godine stiže nam pravi specijalitet.
Ekskluzivno, četvrta sezona šestodelnog dokumentarnog serijala „Evropa odozgo“ 18. septembra na kanalu Nacionalna Geografija otpočeće emitovanje epizodom o Srbiji.

Kamere Nacionalne geografije ovogodišnje putovanje nad Evropom započeće premijerno baš od naše zemlje, a njenoj bogatoj kulturi, prirodnim lepotama koje oduzimaju dah i savremenim inženjerskim dostignućima saznaće ceo svet, budući da će ta epizoda biti prikazana širom planete.

Zahvaljujući dronovima i kamerama Nacionalne geografije naša zemlja biće prikazana kao nikada do sada uz neverovatne snimke iz vazduha, ali i kroz priče ljudi.

U prvoj epizodi novog ciklusa “Evrope odozgo” oko kamere vodi nas u zadivljujuću avanturu iz vazduha. Let nad Srbijom počinjemo na severu, od remek-dela secesije u našoj zemlji, magične Subotice, gde ćemo istražiti neke od najlepših građevina u gradu i videti kako izgledaju odozgo. Stara zdanja najsevernijeg srpskog grada oduvek su bila riznica arhitekture naše zemlje, ali retko ko čak i iz Srbije je imao priliku da ove bisere doživi iz ptičje perpsektive.

Sledeća stanica vodi nas ne samo do nove destinacije u prostoru, već i u vremenu.

Ono o čemu će ovog septembra pričati ceo svet biće i neverovatni spomenici Srbije iz epohe tokom koje je u graditeljstvu naše zemlje vladao socrealizam. Spomenici u znak sećanja na žrtve, ali i pobede koje su obeležile sve narode bivše Jugoslavije tokom Drugog svetskog rata nalaze se od Vardara, sve do Triglava.

U Srbiji ove velike betonske skulpture podsećaju na vanzemaljske građevine, koje nude jedinstven uvid u istoriju naše zemlje.

Na tom proputovanju dronovi nas vode sve do Zlatibora i spomen kompleksa “Kadinjača” čija nas arhitektura vodi u neku drugu dimenziju. Spomen-kompleks „Kadinjača“ kod Užica svedoči o novembarskim danima 1941. godine kada su pripadnici Radničkog bataljona Užičkog partizanskog odreda, kojim je komandovao Andrija Đurović, pružili žestok otpor daleko nadmoćnijem neprijatelju koji je u tom periodu sprovodio ofanzivu na oslobođenu teritoriju „Užičke republike“.

Borci Radničkog bataljona hrabro su stradali u bici na Kadinjači 29. novembra 1941. godine. Neprijateljske snage su probile poslednju odbranu slobodnog Užica, ali heroizam tih junaka ostao je upamćen u vremenima koja su usledila. Sam kompleks predstavlja složenu arhitektonsko-muzeološku celinu koji čini niz segmenata građenih u periodu između 1952. i 1979. godine.

Još jedna važna stanica na ovom uzbudljivom putovanju je i tvrđava “Golubac”, smeštena na takozvanoj “Gvozdenoj kapiji” Dunava, zajvaljujući čemu je ovo utvrđenje imalo važan strateško geopolitički značaj. Prvi put ova tvrđava biće prikazana iz vazduha, a kamere će otkriti njene iznenađujuće tajne.

Iz bogate prošlosti napravićemo brzi prelaz u sadašnjost – ili u budućnost? Gledaoci će videti prizor koji zaustavlja srce. Izgradnju “Kule” visoke 168 metara – nebodera, koji se nalazi u samom srcu Beograda, smeštenog na obali reke Save, u novom modernom epicentru srpske prestonice poznatom kao “Beograd na vodi”.

Lepote Srbije nisu potpune bez slika srpskog sela. Ovog puta one su prikazane odozgo. Donja Lokošnica poznata je kao „svetska prestonica paprike“, a kamere „Evrope odozgo“ otkriće kako ovo selo postaje purpurno dok se sa skoro svih kuća tokom leta crvene nizovi sušenih paprika.

Posetićemo i Specijalni rezervat prirode „Zasavica“, u kom nesmetano živi više od 200 magaraca spasenih iz svih delova Balkana. Od mleka magarica iz rezervata Zasavica dobija se najskuplji sir na svetu čija cena može da dostigne i 1.000 evra za kilogram.

Nova šestodelna sezona serije “Evropa odozgo” nudi spektakularan pogled i na najznačajnije kulturne i geografske znamenitosti Bugarske, Rumunije, Škotske, Danske i Belgije, vodeći gledaoce u zadivljujuću vizuelnu avanturu sa kraja na kraj našeg kontinenta.

DUHOVI – Novi HIT sitkom na FOX kanalu!

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

Foto National Geographic/Dragan Trifunović/ Dragan Glišović

Izvor Film i TV

Continue Reading

Advertisement