Connect with us

Domaće serije

CRNA SVADBA prikazana u Australiji! A evo šta je njihova kritika rekla za BABA MIKULU! Šokiraćete se!

Ovome se NIKO nije nadao!

Published

on

Crna svadba serija reditelja Nemanje Ćipranića i scenariste Strahinje Madžarevića, čiju drugu sezonu iščekujemo sa velikim nestrpljenjem, izazvala je veliko oduševljenje kod gledalaca u Australiji gde je od nedavno počela premijerno da se emituje.

Uspešna saradnja Fajerflaj produkcije i Telekoma Srbije biće nastavljena i u drugom delu serije.

– Serija od 10 epizoda nije za one sa slabim želucem, ali će čak i škrti među nama hteti da progutaju nasilje iz prve epizode kako bi razotkrili ovu misteriju. Prvih nekoliko epizoda ostavlja trag mrvica koje smo odlučni da pratimo na putu otkrivanja istine – ističe kritika SBS kanala na kom se u Australiji emituje „Crna svadba“.

Specifičan naziv Crna svadba dolazi od starog vlaškog obreda u kojem prilikom smrti mladog muškarca koji je godištem stasao za ženidbu, on biva sahranjen u svadbenom odelu, a ispraća ga verenica ili neka druga devojka odevena u venčanicu. Ovom pričom otključavamo misteriju gde se prepliću vlaška magija i tajanstveni centri moći, u borbi dobra i zla koja traje vekovima.

Priča počinje u malom mestu u Istočnoj Srbiji gde Mitar, inače miran i blag čovek, iznenada i na brutalan način počini masakr ubivši 12 komšija. Mitar puca sebi u glavu, ali čudnim spletom okolnosti ipak ostaje živ.

Pokušavajući da rasvetle motive zločina, Petar, pripadnik BIA i inspektori Tomić i Blagojević pozivaju Natašu, renomiranu psihološkinju, da kao sudska veštakinja utvrdi da li je Mitar psihički oboleo ili se iza zločina krije neki drugi motiv.

Petar inače pokušava da odgonetne šta se zapravo dogodilo jer je ubica, pre nego što je pucao u sebe, izgovorio reč katabaza, istu onu koju je rekao i njegov pokojni sin pre nego što je izvršio samoubistvo.

Monah Tihon upozorava psihološkinju Natašu da je njena ćerka Ida u opasnosti i da se iza svega kriju demonske sile koje opsedaju ljudske duše. Nakon što prisustvuje činu crne svadbe u selu u kojem se dogodio masakr, Petar počinje sve više veruje da se iza svega krije nešto natprirodno…

Psihološkinja Nataša bujno odbija upozorenja monaha Tihona preteći da će o njegovom ponašanju obavestiti policiju. Pošto Tihon pomene mogućnost da bi se njenoj ćerki moglo pogoršati stanje ukoliko bi počela menstrualni ciklus, Nataša se zgražava i traži zaštitu.

Idi međutim postaje loše. Pada u nesvest i biva odvezena u bolnicu. Natašu odvajaju od posla. Doktorica smiruje Natašu i otkriva da je uzrok Idinog zdravstvenog stanja preran nalet puberteta.

Natašin bivši, imućni muž insistira da ona sa njim podeli informacije o Idi, što ona odbija.

Tihon ulazi u sobu gde se Ida i dalje odmara u komatoznom stanju i počinje da recituje molitvu. Ida na to burno reaguje. Nataša, koja je spavala pored Ide ga odstranjuje iz sobe i zahteva da Tihon bude uhapšen.

U međuvremenu, Petar u selu tokom obreda Crne Svadbe upoznaje vračaru po imenu baba Mikula, koju je Mitar, kao i čitavo selo, obilazio. Ona ga upozorava da je „riđa u opasnosti“. Petar korektno pretpostavlja da se to odnosi na Natašu.

Vraća se u Beograd i pokušava da ubedi Natašu da sa njim poseti vračaru.

Ida se budi i govori majci o neobičnom snu u kome je ona bila zatočenica zmaja od koga ju je spasio neki čudan čovek sa bradom. Govori majci da zna da Nataša mora krenuti na dugi put da upozna svoju majku. Ovo njoj deluje čudno, jer je njena majka preminula.

Natašina majka je žena po imenu Teodora a otac sportski komentator, Mića Đurić. Njih dvoje su je začeli vanbračno, a Mića se kasnije oženio drugom ženom, Vesnom, napustivši Teodoru. Crna Svadba paralelno prati događaje iz njegovog života 1976. godine u tadašnjoj Jugoslaviji.[1] Nakon utakmice koju je sjajno najavljivao, zarađujući ponude za napredak u karijeri, Mića odjednom gubi glas.

Doktori ne otkrivaju bilo kakav razlog za ovaj problem, preporučuju da preko veze sa srpskim fudbalerom ode u Zapadnu Nemačku na lečenje Mića se ponaša čudno. Odbija da komunicira sa suprugom pisanjem i ima samopovređujuće ispade.

Odlaze kod Mićine majke, na selo. Njegova majka poziva sveštenika koga je Mića poznavao iz detinjstva ne bi li mu pomogao. Njegova supruga se ne slaže sa odlukom, govoreći da je Mića komunista. Mića pljuje na popa i odlazi.

Kasnije nailazi Teodora. Mićina majka je odstranjuje. Vesna pita da li se i Mićinoj majci čini da je ona trudna.

Odjednom, Mića dobija želju da komunicira. Od majke traži da mu spremi cicvaru, pišući u svesci. Ženi govori da se spremi za povratak u Beograd. Dok je ona van i njegova majka u kuhinji, Mića ispisuje misteriozne poruke i nacrte u vezi sa vlaškom magijom u svesci i odlazi.

Nalazi se sa Teodorom u reci. Ona je naga.

Podseća ga da je napustio nju i bebu, utišavajući kakofoniju glasova koji govore na vlaškom u pozadini scene. Oni vode ljubav.

Mića progovara, ali i dalje deluje čudno. Nakon još jednog uspešnog najavljivanja utakmice, biva mu ponuđeno bude sportski komentator na na montrealskoj Olimpijadi.

Međutim, već narednog dana, Mićin sunovrat započinje. Uzima pušku. Hladnokrvno vrši masakr u obližnjem seoskom hramu, ubijajući 12 monaha, pošteđujući samo jednu bebu, nalik Mitru, koji je pošteđivao decu i takođe ubio 12 ljudi…

BONUS VIDEO: EVROPA ODOZGO: SRBIJA (Europe From Above S4 ep 1 Serbia) 18. SEPTEMBRA na kanalu NATIONAL GEOGRAPHIC

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

Foto Promo IMDb Firefly

 

Advertisement