Connect with us

Emisije

NAPUŠTENE GRAĐEVINE: Šesta sezona na kanalu NATIONAL GEOGRAPHIC

Published

on

Napustene-gradjevine

Kroz bilo koju zemlju na svetu da prođete, zateći ćete u njoj mnogobrojne ruševine koje nekada jesu istorijski i kulturološki veoma vredni ostaci hramova iz nekih prošlih vekova, a nekada su, jednostavno, napuštene građevine. Toliko ih je širom planete, da se čini da, čim maknete iz centra bilo koje svetske metropole, na koji kilometar gde vas ne zaslepljuju svetla neona, odmah se suočite sa nekakvim zgradama polupanih prozora.

Izgledaju oronulo, ali još sa utiskom da su nekad vrlo ponosno stajale tu, na mestu na kojem ih je neko nekad koristio u punom kapacitetu. Neke od njih govore o sjajnim arhitektonskim poduhvatima svoga doba. Sada same, čemerne i urušene, svedoče samo o nemoći današnjeg društva da se izbori sa tim betonskim ruglom, te su jednostavno ostavljene da se, verovatno, same uruše do kraja.

Time se bavi dokumentarni serijal “Napuštene građevine”, koji kanal NATIONAL GEOGRAPHIC premijerno emituje od 4. novembra, petkom od 22.00. Serija kroz 12 jednočasovnih epizoda otkriva i istražuje napuštena mesta širom sveta. U serijalu se prikazuju zaboravljeni inženjerski poduhvati, ogromni napušteni gradovi, zbunjujući industrijski kompleksi i tragovi krvavih sukoba iz prošlosti. Svaka ukleta ruševina ima jedinstvenu priču o svom nastanku i razlozima koji su doveli do njenog napuštanja i pada u zaborav…

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

Foto National Geographic

Advertisement