Connect with us

Serije

„DOKTOR HAUS“: Kultna serija vraća se na kanal FOX LIFE

U ponedeljak, 23. januara, od 20.00

Published

on

Doktor Haus

Čuvena serija autora Dejvida Šora i Pola Atanasija „Doktor Haus“, koja spaja dva najpopularnija TV žanra – detektivski i medicinski, vraća se na kanal „FOX LIFE“.

Od večeras se svakog radnog dana ponovo družimo sa Gregorijem Hausom, ekscentričnim medicinskim genijem, koji vodi tim diganostičara izmišljene bolnice Prinston-Plejnsboro u Nju Džerziju.

Haus je kontroverzan lekar koji ne veruje nikome, pa čak ni najbližim saradnicima. Često se ponaša grubo i cinično, ne samo prema pacijentima, nego i prema kolegama iz bolnice. Uprkos tome, on je sjajan lekar, sa retkim osećajem za rešavanje zagonetki, a njegov profesionalizam, surova iskrenost i veliki broj spasenih života doneli su mu opšte poštovanje. Lik Gregorija Hausa, Amerikanca po kome je serija dobila naziv, tumači britanski glumac Hju Lori, koji je za svoju interpretaciju dobio nagradu Zlatni globus.

Sličnosti između Gregorija Hausa i čuvenog izmišljenog detektiva Šerloka Holmsa, koga je stvorio Artur Konan Dojl, redovno se primećuju u seriji. Šor je izjavio da je oduvek bio Holmsov obožavalac, smatrajući indiferentnost samog lika prema svojim klijentima jedinstvenom. Sličnost se ogleda u Hausovom oslanjanju na psihologiju, čak i u situacijama kada nije očigledno da se ona može primeniti, induktivnom zaključivanju, kao i u odbijanju da prihvati slučajeve koje smatra nezanimljivim. Oba lika sviraju muzičke instrumente (Haus klavir, gitaru i harmoniku, a Holms violinu) i uzimaju narkotike (Haus je zavisan od vikodina, a Holms rekreativno koristi kokain). Hausov odnos sa najboljim prijateljem Džejmsom Vilsonom podseća na odnos između Holmsa i njegovog pouzdanog saradnika dr Džona Hemiša Votsona…

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

Foto Promo

Advertisement