Connect with us

Serije

„TAJNE FIRENCE“: Dokumentarac na kanalu NATIONAL GEOGRAPHIC

U četvrtak, 09. februara, od 10.00

Published

on

Tajne Firence

U dokumentarcu „Tajne Firence“ koji je na kanalu NATIONAL GEOGRAPHIC (10.00), upoznajte vekovima stare misterije tajnih stepeništa i prolaza u Firenci, gradu-kolevci italijanske renesanse.

Neke tajne u Firenci su na vidiku. Nekadašnje rimsko vojno utvrđenje razvilo se u kolevku renesanse, ali je ova radikalna promena imala cenu koju su platili umetnici i njihovi pokrovitelji. Prosvećeni pojedinci bili su zarobljenici svojih inovacija. Majstori graditelji su štitili svoje izume od krađe dok su se takmičili za naklonost mecena. Dvorski pokrovitelji su koristili skrivena stepeništa i tajne prolaze da sačuvaju tajnost i uhode vladare i porodicu.

Među najmoćnijim porodicama u renesansi bili su Mediči, firentinska loza, papski bankari i jedna od najbogatijih porodica u Evropi, a pokroviteljstvovali su Bruneleski, Mikelanđelo, Vazari, Galileo i Leonardo da Vinči. Zvali su ih rodonačelnici Firence, a njihove građevine obeležile su jedan od najbogatijih perioda kulturnog procvata u istoriji čovečanstva. Neki od njih su bili veoma tajnoviti, pa su izgradili privatne prolaze kako bi se mogli neopaženo kretati gradom, a zgrade koje su naručili sadržale su posebne elemente koji su im omogućavali da vrebaju. Ove promene su porodici Mediči obezbedile više privatnosti, odnosno oduzele su je neukim Firentincima. Poznati su bili i sukobi unutar porodice. Frančesko je znao da se dovodi u opasnost kada je prkosio svojoj porodici i oženio svoju dugogodišnju ljubavnicu; ishod je bio fatalan. Ali kako je umro?

Graditeljski majstori koji su radili pod patronatom de Medičija uveliko su doprineli arhitektonskom bogatstvu grada. Katedrala Santa Maria del Fiore jedan je od najznačajnijih spomenika kulture na svetu i biser Firence. Njena konstrukcija je izgledala nemoguće – skoro da jeste – sve dok genijalni Filipo Bruneleski nije preuzeo zadatak. I danas, skoro šest vekova kasnije, ta katedrala ima najveću osmougaonu kupolu na svetu. Kako je Bruneleski to uradio? U stvaranju remek-dela svetske umetnosti ponekad je bilo potrebno pribegavati ilegalnim sredstvima. Mikelanđelo i Leonardo da Vinči poznavali su ljudsku anatomiju bolje od svojih savremenika. Ali ono što se dogodilo iza zatvorenih vrata bilo je protivzakonito. Šta su ovo dvoje uradili da bi stvorili izuzetna umetnička dela?

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

Foto Promo

Advertisement