Connect with us

Sadržaj epizoda

Drug Marko 4. epizoda: Kako je nastala Ozna?

U sredu, 20. septembra, od 21.00 na RTS 1

Published

on

Drug-Marko-4-epizoda

Drug Marko 4. epizoda: Gledaoci će u četvrtoj epizodi saznati kako je nastala Ozna, kakav je uticaj na njeno formiranje imala sovjetska obaveštajna sluźba, kako su birani rukovodeći kadrovi i kakva je bila uloga Aleksandra Rankovića u tome.

Biće posebno zanimljiva uloga Ozne u oslobođenom Beogradu i kako je Ranković reagovao na brojne zloupotrebe Ozne u Beogradu i drugim delovima Jugoslavije. Zašto je Ranković bio nezadovoljan radom Ozne za Hrvatsku i zbog čega je dolazio u sukob sa Stevom Krajačićem.

U ovoj epizodi gledaoci će imati priliku da po prvi put vide kakva je bila uloga Akeksandra Rankovića u spašavanju Vrhovnog štaba za vreme Desanta na Drvar. Ovo posebno iz razloga što se u dosadašnjim dokumenrarnim i drugim emisijama nije uopšte pominjala njegova uloga.

Biće prikazani dramatični trenuci iz Drvarske pećine i način izlaska iz nje. Da li se Tito plašio da napusti pećinu i ko je uticao da promeni odluku.

Gledaoci će videti i dirljiv susret Aleksandra Rankovića sa sinom Mićom, koga nije video za celo ratno vreme.

Na kraju epizode gledaoci će saznati zbog čega je Tito tajno pregovarao sa Sovjetima o njihovom učešću u oslobađanju Jugoslavije i kako su Saveznici reagovali na to. Kakva je konkretno bila uloga Rankovića u objašnjavanju Saveznicima ovog postupka.

U ovoj epizodi igraju Pavle Čemerikić, Dragan Vujić Vujke, Nikola Vujović, Nedim Nezirović, Radomir Nikolić, Aleksandar Kecman i Relja Bošković, koji igra malog Miću.

Producentkinja serije je Danka Milošević i produkcija GFC. Reźiser je Nedeljko Kovačić, a scenarista Svetko Kovač. Saradnici na scenariju su Nedeljko Kovačić i Kristina Đuković. Narator je Tihomir Stanić.

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

Foto Promo / RTS

Continue Reading
Advertisement