Connect with us

Bioskop

Filmovi nagrađeni EVROPSKIM OSKAROM stižu u SRPSKE BIOSKOPE! A evo i KADA!

MCF OTKUPIO PRAVA ZA DISTRIBUCIJU FILMOVA OVENČANIH EVROPSKIM OSKAROM

Published

on

Upravo proglašeni dobitnik nagrade za najbolji evropski film koju Evropska filmska akademija dodeljuje 36. put, francuska krimi drama „Anatomija pada“ naći će se u distribuciji MCF MegaCom Film-a od 18. aprila naredne godine.

Nakon Zlatne palme na filmskom festivalu u Kanu, film je dobio i evropskog Oskara, a ovenčan je i nagradama za najbolju rediteljku i scenaristkinju koju je ponela francuskinja Žistin Trije, kao i nagradom za najbolju evropsku glumicu – Sandru Huler. Evropska filmska akademija dodelila je u Berlinu i petu nagradu za najbolju montažu, a šesta pripala je filmu prema odluci studentskog žirija iz različitih evropskih zemalja.
Francuski triler Anatomija pada prati priču spisateljice koja pokušava da dokaže nevinost prilikom smrti svoga muža.

U distribuciji MCF-a su i biografska drama „The Promised Land“ za koju je najpoznatiji danski glumac Mads Mikelsen proglašen najboljim evropskim glumcem u 2023. i od maja meseca publika će moći da gleda dansko ostvarenje u domaćim bioskopima. Film je poneo nagradu i za najbolju kameru Evrope koja je pripala Rasmusu Vudebeku (Rasmus Videbæk), kao i za najbolji kostim, Kiki Lander (Kicki Ilander).

Za najbolju animaciju proglašena je crtana avantura „Snovi jednog robota“ (Robot Dreams) koja je prikazana na ovogodišnjem Sarajevo film Festivalu, kao i tradicionalnom i jedinstvenom dečijem filmskom festivalu KIDS FEST-u.

U kategoriji dizajns zvuka nagradu je ponelo ostavrenje „Zona interesa“ (Zone of Interest)a u domaćim bioskopima naći će se od marta meseca. Dobitnika nagrade za najbolju scenografiju, film „Himera“ (La Chimera) rediteljke Aliće, publika je mogla da pogleda na nedavno završenom Festivalu autorskog filma, a film „Nula kalorija“ (Club Zero) koji je nominovan za Zlatnu palmu, sada je u Berlinu nagrađen u kategoriji za originalnu muziku.

Evropskog oskara za najbolje vizuelne efekte osvojio je film „Society of the Snow“, kao i nagradu za najbolju šminku, dok je za najbolji kratki film Evrope proglašen naslov „Hardly Working“.

FIPRESCI nagrada pripala je Moli Mening Voker, rediteljki filma „Kako se kresnuti“ (How to Have Sex), koji se trenutno prikazuje u bioskopima širom Srbije. 

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM, FACEBOOK i YOUTUBE

Foto Promo

Continue Reading
Advertisement