Connect with us

Domaći film

FEST 2024 – TRI DOMAĆA FILMA U GLAVNOM TAKMIČARSKOM PROGRAMU 52. FEST-A

52. FEST počinje 23. februara i završava se 3. marta

Published

on

FEST 2024 – U okviru 52. FEST-a, koji traje od 23. februara do 3. marta, beogradskoj publici predstaviće se domaći reditelji mlađe generacije čija će nova ostvarenja premijerno biti prikazana na našem festivalu, a od toga su tri filma u Glavnom takmičarskom programu FEST-a:  “Radnička klasa ide u pakao” Mladena Đorđevića (24. 02.), “Jorgovani” Siniše Cvetića (27. 02.)  i “Za danas toliko” Marka Đorđevića (01. 03.).

Stari FEST-ov znanac, Mladen Đorđević, čije smo filmove 2005 (“Made In Serbia”) i 2020 (“Sumrak u bečkom haustoru”) gledali na ovom festivalu, sada se vraća koprodukcijom “Radnička klasa ide u pakao” koju potpisuju Srbija, Grčka, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska i Rumunija.

Đorđević je režiser i scenarista mračne drame o grupi bivših radnika koja nakon što su u požaru i sumnjivoj privatizaciji izgubili svoje bližnje, posao i dostojanstvo, u borbi za pravdu pribegava natprirodnom.
Uloge tumeće: Tamara Krcunović, Leon Lučev, Momo Pićurić, Ivan Đorđević, Lidija Kordić, Mirsad Tuka, Szilvia Krizsan, Olivera Viktorović, Tomislav Trifunović, Dobrila Stojnić…

Prema oceni kritike Đorđević i novim filmom ostaje veran svom duboko maštovitom i mračnom stilu.

 

Posle nekoliko kratkih filmova koji su prikazivani i nagrađivani na festivalima, Siniša Cvetić u autorskum duu sa scenaristom Davidom Jakovljevićem, na FEST-u predstavlja svoj drugi celovečernji film “Jorgovani” koji oslikava lice i naličje filmske i TV industrije u Srbiji danas.

Glavni junaci “Jorgovana” su Katarina i Igor, glumci koji su zajedno i na ekranu i van njega. Zaneseni sevanjem bliceva i ogluveli od aplauza, oni se, iako nerazdvojni, dugo nisu ni čuli ni videli, sve do dodele nagrada za najbolju seriju godine. Na fešti gde će se okupiti cela ekipa, postaće jasno da su njihovi životi veća melodrama od one koju su snimali. Uloge su odigrali: Sloboda Mićalović, Ivan Bosiljčić, Gordan Kičić, Mima Karadžić, Isidora Janković, Jovan Jovanović, Jana Bjelica, Nebojša Dugalić, Pavle Čemerikić, Nenad Okanović, Vahid Džanković, Petar Vasiljević…

Višestuko nagrađivani reditelj za debitantski igrani film “Moj jutarnji smeh” (2019) Marko Đorđević, na 52. FEST donosi ostvarenje “Za danas toliko”.

U filmu čiju režiju i scenario potpisuje Marko Đorđević, igraju: Filip Đurić, Ivana Vuković, Nikola Rakočević, Goran Bogdan, Miona Pejković, Milica Jovović

Film prikazuje kako spremanjem omiljenih mu kolača – čupavaca, Šarenci uspevaju da namame najstarijeg brata da dođe kući. Vreme kao da prestaje da postoji i počinje bajka o srećnim ljudima. Naizgled obični letnji dani postaju neobični. Zaljubljeni u život, oni uzdižu realnost iznad tla, rasterujući tamne oblake vedrinom.

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM, FACEBOOK i YOUTUBE

Foto Promo

 

Advertisement