Connect with us

Bioskop

FEST 2024 PREPORUKA: Ne propustite film HORIJA! Evo i kada je na programu FESTIVALA!

Pogledajte tačan raspored projekcija na FEST 2024

Published

on

FEST 2024 – Pred novinarima 52. Međunarodnog filmskog festivala FEST predstavila se ekipa filma “Horija”, koji gledamo u okviru nove FEST-ove celine FEST 52.

Uz rediteljku Ana Mariju Komanesku, koprodukciju Rumunije, Bugarske i Srbije, predstavili su se glumci Vladimir Teca, koji igra naslovnu ulogu i njegov kolega Robert Onofrei, ali i Nikolina Vučetić Zečević, koproducentkinja.

Prema rečima rediteljke Komanesku ideja za film “Horija” počela je davno i sa kolegom koscenaristom trebalo je da radi priču opedesetogodošnjaku koji na put kreće na motociklu:

– Dopao mi se taj momenat putovanja kroz celu Rumuniju na starom motoru u potrazi za ljubavlju i kada je kolega sa kojim sam radila odustao nisam mogla da prestanem da mislim o ovoj priči, koja je na kraju postala sasvim drugačiji scenario. Tako je ovo postao film o odrastanju, u kome najvažniji momenat nije putovanje nego kako ono menja glavnog junaka Horiju i šta on uči.

Prema njenim rečima njen junak na putovanje kreće kako dečak, ali na kraju filma on postaje formiran  mlad čovek, a uz Horiju u njenom filmu važnu ulogu ima i ženski lik – Stela, koja glavnom junaku pomaže na putu odrasatanja. Kako ističe imala je sreću da nađe glumicu Anželinu Pavel koja ju je navela da glavni ženski lik učini sličijim glumičinom karakteru. Tako je Stela postala manje tiha i manje stidljiva ali zabavnija.

Glavni glumac Vladimir Tecu u filmu “Horija” odigrao svoju prvu ulogu i nakon toga počeo studije glume, dok je njegov kolega Robert Onofrei mladi telenat već na početku karijere.

– Rad sa Ana Mariom za mene je bio van svih očekivanja, odmah smo kliknuli, još na kastingu. Kada sam pročitao scenario znao sam da je to uloga skrojena po mojom meri – rekao je Robert Onofrei govoreći o svom iskustvu na ovom filmu.

Prema rečima koproducentkinje Nikoline Vučetić Zečević “Horija” je “lep projekat” i jedan je od retkih na kojima je u poslednje vreme radila koji ne govori o nasilju, korupciji ili nekoj drugoj društveno – angažovanoj temi, već je priča o odrastanju. Kako je navela Janja Lončar i šest muzičara radilo je muziku za film “Horija”, a cela postprodukcija ređena je u Beogradu.

Na FEST-u ga gledamo 25.02. (Cineplexx Galerija, Sala 5, 22.00), 26.02. (Cineplexx Galerija, Sala 5, 14.30) i 27.02 (Mts Dvorana, Sala 6, 16.30).

Film će u bioskopima u Rumuniji  biti na repertoaru od 10 aprila, prkazan je na festival u Talinu, ali i na Jesenjoj selekciji festivala “Kan u Bukureštu” imao je pretpremijiru.

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAMFACEBOOK i YOUTUBE

Foto Promo

Advertisement