Connect with us

Domaći film

RUSKI KONZUL: Posle filma stiže i serija! Biće prikazan i veliki zločin! EVO I KOJI

Od 7. marta u bioskopima

Published

on

RUSKI-KONZUL

Dugo očekivani domaći film “Ruski konzul”, koji je premijerno prikazan na zatvaranju 52. međunarodnog filmskog festivala, stigao je 7. marta u bioskope širom Srbije.

Triler drama Miroslava Lekića, rađena prema istoimenom romanu Vuka Draškovića, za junaka ima srpskog doktora — psihijatar Ilija Jugović (Nebojša Dugalić), koji posle smrti pacijentkinje u Beogradu, po kazni partije dobija premeštaj u bolnicu u Prizrenu na Kosovu, gde dobija posao lekara opšte prakse u lokalnoj bolnici.

Tu upoznaje profesora istorije Ljuba Božovića (Žarko Laušević) — samozvanog Ruskog konzula, naizgled psihijatrijskog pacijenta koji tvrdi da će uskoro “Rusija opet postati Rusija, a Kosovo će opet biti srpsko”.

Protiv Božovića se okreću lokalni albanski moćnici, prikriveni separatisti, kao i članovi Komunističke partije i kadrovi na položajima. Najmoćniji od njih, Halit Beriša (Visar Viška) raznim surovim pritiscima iseljava Srbe sa Kosova vršenjem etničkog čišćenja: sprovodi nasilje nad srpskom decom u školama, zastrašuje lokalno stanovništvo, onemogućava im zdravstvenu zaštitu, maltretira porodice, budi u njima nesigurnost i teskobu.

Na red dolazi i Ljubo Božović kojeg Beriša pokušava da iseli iz kuće i otera sa Kosova. Ruski konzul odbija da proda kuću i sukobljava se sa Berišom a u njegovu zaštitu staje i dr Ilija Jugović.

Nakon odličnih kritika posle bioskopske premijere, pisac romana Vuk Drašković izjavio je u emisiji “Uranak” da se nada i TV seriji.

– Snimljeno je dosta toga,  Leka (Miroslav Lekić) mi je rekao čega nije moglo da bude u filmu. Snimljen je i jedan veliki zločin, koji ćemo valjda imati priliku da vidimo u seriji. Na Savin dan, 27. januara 1949. godine, u izvedbi Udbe, a Kosovo tada nije pokrajina nego autonomna oblas, i po naredbi srpskih komunista i vlastodršaca minirana je crkva Zadušnica, za nekoliko hiljada srpske dece koja su poumirala od gladi i studeni u Velikom ratu kada se srpska vojska preko Kosova i Albanije povlačila prema Jadranskom moru. Od cigala te porušene crkve, opet po naredbi srpskim komunista, ozidani su javni toaleti u Đakovici. To je snimljeno. Nadam se da će biti snimljeno i prikazano kako je u organizaciji te iste Udbe i po naredbi državnog vrha Srbije, u decembru 1988, u kafiću Panda u Peći, obavljeno streljanje srpskih đaka. O tom zločinu se sve zna, a o njemu se ćuti. Krivci ne smeju da budu imenovani, niti ima ikakvog krivičnog progona – poručio je Vuk Drašković.

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

Foto Promo

Advertisement