Connect with us

Serije

MRAČNE TAJNE LUZITANIJE na kanalu NATIONAL GEOGRAPHIC

Ko je potopio brod, u subotu, 15. jula, od 21.00

Published

on

Mračne tajne Luzitanije

MRAČNE TAJNE LUZITANIJE je dokumentarac gde nova ekspedicija zalazi dublje nego ikad ranije u olupinu potonulog broda da bi potpuno razotkrila pozadinu vek starog ratnog zločina (National Geographic, subota, od 21.00). Pre 100 godina Amerikanci su se uključili u Prvi svetski rat. Iako je tadašnji predsednik Vudro Vilson malo pre toga pobedio na izborima sa sloganom „On nas drži dalje od rata“, obećanje ipak nije ispunjeno.

Lusitanija je bio britanski prekookeanski putnički brod koji je 1. maja 1915. iz Njujorka isplovio prema Liverpulu. Šest dana kasnije stigao je do obale Irske gde ga je bez ikakvog upozorenja oko 14 sati napala nemačka podmornica. Nemci su ispalili jedan torpedo, koji je izazvao priličnu štetu i uzrokovao još jednu eksploziju s obzirom na to da je brod osim oko 1200 putnika prevozio i ogromnu količinu oružja za savezničku vojsku, 600 tona eksploziva, šest miliona metaka, 1300 bombi i razno drugo oružje. Tada je 128 američkih putnika izgubilo živote.

Nakon potonuća, predsednik Sjedinjenih Država, Vudro Vilson, napisao je nemačkoj vladi „zahtev za odštetom u onoj meri u kojoj je odšteta moguća“. Kada je ponovio zahtev po četvrti put, Nemačka je popustila, prihvatila odgovornosti i pristala da više neće potapati putničke brodove bez upozorenja. To je bilo dovoljno da spreči ulaženje Amerike u rat, ali je vrlo zaoštrilo nemačko-američke odnose.

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM, FACEBOOK i YOUTUBE

Foto Promo

Advertisement