Connect with us

Emisije

UKLETO ZLATO: SKANDAL SA OLUPINOM na kanalu NATIONAL GEOGRAPHIC

Sudbina čoveka koji se zamerio državi

Published

on

UKLETO ZLATO: SKANDAL SA OLUPINOM Godina je 1989, a naučnik Tomi Tomson iznenađuje svet pronalaskom tri tone zlata u olupini broda u Atlantskom okeanu. Međutim, ovaj pronalazak menja Tomijev život na način koji niko ne očekuje.

U trodelnom dokumentarnom serijalu „Ukleto zlato: Skandal sa olupinom“ koji se na kanalu NATIONAL GEOGRAPHIC emituje od 25. avgusta, nedeljom u 21.00, gledaoci će imati priliku da do najsitnijeg detalja saznaju sve o priči dugoj tri decenije koja prati epohalno otkriće pomorskog istraživača i avanturiste Tomi Tomsona koji je posle dugo godina istraživanja pronašao svoj „ćup zlata“ na kraju duge. Naime, Tomson je te 1989. godine uspeo da locira potonuli jedrenjak „Centralna Amerika“ koji je sa ogromnim tovarom zlata nestao posle uragana u Južnoj Karolini, pre više od 170 godina. Ono što je još intrigantnije jeste to da Tomi do danas, uprkos tome što je duže od 3.000 dana u pritvoru i što su mu na teret stavljene kazne koje premašuju više od dva miliona dolara, vlastima još nije otkrio gde se potonuli brod i zlato nalaze.

Dok se Tomson drži veoma jednostavne i logične premise – uložio sam svoj novac u misiju i proveo godine istraživanja prikupljajući informacije o tome gde se ovo zlato nalazi, zašto država nije učinila isto – tužilac nedvosmisleno ostaje pri stavu američke vlade – Tomson će izaći na slobodu kada shvati da je zlato koje je pronašao državno, i deo američkog istorijskog nasleđa.

Zanimljivo je da je u vreme kada je pronašao nestali brod, Tomson od strane te iste države proglašen za genija i nacionalnog heroja. Međutim, lovorike kojima je okićen, brzo su se osušile i otpale. Samo dan nakon nacionalne proslave njegovog uspeha, na Tomsonovu adresu javilo se čak 39 osiguravajućih kuća koje su automatski podnele tužbe protiv istraživača navodeći da je blago osigurano i da one polažu pravo na odštetu.

Od tada traje Tomsonova borba sa američkim sudovima i život kom se svakako nije nadao, a koji bi mogao biti najbolji dokaz da je oteto zlato, zaista prokleto.

– Nemam podatke o onome što vas zanima. Informacija o tome gde je zlato predata je fondu u Belizeu, koji je tada bio u vlasništvu jedne od osiguravajućih kuća koje su kasnije podnele tužbu protiv mene. Šta se dogodilo u nastavku sa zlatom i tom informacijom, ne znam – odgovorio je Tomson na poslednjem saslušanju negirajući optužbe da krije istinu od predstavnika vlasti. Procenjeno je da je vrednost izgubljenog zlata nešto veća od 2.5 miliona američkih dolara, a otprilike toliko, do sada iznose i sudski troškovi i kazne koje je Tomson sakupio tokom godina. Zbog toga neki eksperti smatraju da Tomson do kraja neće otkriti gde se zlato nalazi, jer mu se, kako kažu, jednostavno – ne isplati.

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM, FACEBOOK i YOUTUBE

Foto Promo

Advertisement