Connect with us

Arhiva

Dokumentarac dana: Bombardovanje – put u rat (RTS 2, 20.00)

Kako su sukobi na Kosovu 1998. postali svetski problem broj jedan, u kome su se uvažavali samo interesi jedne strane? „Sreda, 24. mart 1999, 19.45. Bombe i krstareće rakete padaju na Saveznu Republiku Jugoslaviju; započela je operacija NATO pakta „Milosrdni anđeo“. Milosrđa za građane Savezne Republike Jugoslavije neće biti sedamdeset i osam dana. Bombe će […]

Published

on

Kako su sukobi na Kosovu 1998. postali svetski problem broj jedan, u kome su se uvažavali samo interesi jedne strane?

„Sreda, 24. mart 1999, 19.45. Bombe i krstareće rakete padaju na Saveznu Republiku Jugoslaviju; započela je operacija NATO pakta „Milosrdni anđeo“.

Milosrđa za građane Savezne Republike Jugoslavije neće biti sedamdeset i osam dana. Bombe će padati i na kasarne i aerodrome; na sela i gradove; na javne zgrade i privatne kuće; na fabrike i mostove; na pijace i bolnice; na putničke vozove i izbegličke kolone.

Na Srbe – i, na Albance.

Zašto je NATO, prvi put u svoj istoriji i bez saglasnosti Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, napao zemlju koja nije ugrožavala nijednu članicu alijanse? I, kako je bilo moguće da se ubijanja i razaranja, nazovu humanitarnom intevencijom?“

Ovim rečima počinje i na ova pitanja odgovara trodelni dokumentarni film „Bombardovanje“ koji će biti emitovan na Radio-televiziji Srbije a koji je snimljen u produkciji RTS-a i „Vreme“ filma.

Autori filma su Filip Švarm i Radoslav Ćebić, autori filmova „Jedinica“, „Pad Krajine“ i „Atentat na Đinđića – medijska pozadina“.

Foto Promo

Continue Reading
Advertisement