Connect with us

Arhiva

Film dana: Niko nije rekao neću (RTS 2, 20.00)

Nastavak dokumentarnog serijala o pilotima MIG-a 29 bavi se sudbinama Predraga Milutinovića, Nebojše Nikolića, Dragana Ilića, Bore Zoraje, Abdula Emetija i Dragana Milenkovića. Film će biti emitovan na Javnom servisu povodom obeležavanja godišnjice NATO bombardovanja To su priče o pilotima koji su, iako svesni naše inferiornosti i nemoći, krenuli u svoj sudbonosni let braneći nebo […]

Published

on

Nastavak dokumentarnog serijala o pilotima MIG-a 29 bavi se sudbinama Predraga Milutinovića, Nebojše Nikolića, Dragana Ilića, Bore Zoraje, Abdula Emetija i Dragana Milenkovića. Film će biti emitovan na Javnom servisu povodom obeležavanja godišnjice NATO bombardovanja


To su priče o pilotima koji su, iako svesni naše inferiornosti i nemoći, krenuli u svoj sudbonosni let braneći nebo Jugoslavije tokom bombardovanja 1999. godine. Svih 14 MIG-ova 29, koliko ih je tada bilo u našoj avijaciji, bili su u poluispravnom stanju. Dešavalo se da tokom borbenog leta otkaže radar i da pilot tada ne može da ispali raketu. Sa druge strane, NATO je koristio 600 najsavremenijih aviona sa dometom raketa koji je bio duplo veći od naših. Neretko su naši avioni bili pogođeni i pre nego što pilot na radaru MIG-a primeti neprijateljski avion. Bez obzira na sve, niko od pilota u toj neravnopravnoj i nepravednoj borbi nije rekao neću.

Drugi deo dokumentarnog filma „Niko nije rekao neću“ bavi se sudbinama pilota Predraga Milutinovića, Nebojše Nikolića, Dragana Ilića, Bore Zoraje, Abdula Emetija i Dragana Milenkovića. Piloti Milutinović i Nikolić poleteli su prve večeri NATO bombardovanja. Nikolić je oboren iznad Titela u borbi sa 24 NATO aviona. Milutinović je poleteo sa Aerodroma „Ponikve“ i oboren je iznad planine Jastrebac. Boro Zoraja je u vazduhu proveo 40 minuta, što je najduži let tokom NATO bombardovanja. Pilot Emeti uspeo je da u zahvat uhvati neprijateljski avion i nedostajalo mu je samo još nekoliko sekundi da lansira raketu. Milenković je dobio tajni zadatak da obori „neoborivi“ izviđački U2, a Ilić je uspeo da sleti sa oštećenim avionom.

Prvi deo dokumentarnog filma „Niko nije rekao neću“ govori o trojici pilota MIG-a 29 koji su branili nebo Jugoslavije tokom bombardovanja 1999. godine. To je priča o Ilji Arizanovu, Zoranu Radosavljeviću i Slobodanu Periću.

Autor serijala: Slađana Zarić
Reditelj emisije: Petar Stanojlović
Direktor fotografije: Zoran Sinđelić
Montažer: Marija Bogičević
Novinar: Vesna Ilić

Foto Promo

Continue Reading
Advertisement