Connect with us

NE PROPUSTITE

RATNE PRIČE SA KOŠARA – 9. aprila na RTS 1 od 21.00!

Dokumentarno-igrani film “Ratne priče sa Košara“ je hronološka priča o borbama na jugoslovensko-albanskoj granici tokom 1998. i 1999. godine. O napadu na karaulu Košare 9. aprila 1999. godine svedoče vojnici i njihove starešine koji su pre 20 godina branili otadžbinu i sprečili neprijatelja da ostvari svoj cilj i prodre na Kosovo i Metohiju. U borbama […]

Published

on

Dokumentarno-igrani film “Ratne priče sa Košara“ je hronološka priča o borbama na jugoslovensko-albanskoj granici tokom 1998. i 1999. godine.

O napadu na karaulu Košare 9. aprila 1999. godine svedoče vojnici i njihove starešine koji su pre 20 godina branili otadžbinu i sprečili neprijatelja da ostvari svoj cilj i prodre na Kosovo i Metohiju. U borbama protiv boraca UČK poginulo je 108 pripadnika naše vojske. Ovaj film je sećanje na njih i izraz zahvalnosti svima koji su tada branili državnu granicu na Košarama.

Borba na Košarama vodila se na liniji fronta dužine nekoliko kilometara, na nepristupačnim visovima Juničkih planina koji su negde dostizali visinu od preko 2000 metara, u surovoj prirodi gde su se u jednom danu menjala godišnja doba, gde se stradalo od minobacača, snajpera, bombi NATO avijacije…. O tome svedoče naši sagovornici, a na osnovu njihovih priča urađene su dramatizacije i rekonstrukcije pojedinih događaja.

„Film je posvećen svima onima koji su se borili i dali život za slobodu i odbranu otadžbine. 108 vojnika Vojske Jugoslavije poginulo je na Košarama i ja sam u filmu kroz dramatizacije događaja pokušala da što vernije dočaram te teške i tragične trenutke u kojima su mladi momci, vojnici na služenju vojnog roka starosti od 18 do 22 godine, branili granicu naše zemlje. Upravo hrabrost, posvećenost i požrtvovanost koji su ti vojnici, ti dečaci, tada pokazali je našto što je mene motivisalo da snimim ovaj film“ – kaže Slađana Zarić, autorka filma i urednica dokumentarnih filmova u Informativnom programu RTS-a.

U filmu govore pripadnici svih jedinica koje su učestvovale u borbama na Košarama.

Film je urađen u koprodukciji Radio-televizije Srbije i Ministrstva odbrane (Vojno filmski centar Zastava film)

Dokumentarno- igrani film „Ratne priče sa Košara“ biće emitovan u utorak 9. aprila u 21 čas na Prvom programu RTS-a.

Posle dokumentarnog filma o borbama na Košarama, u maju će biti prikazan i film o borbama na Paštriku gde su ponovo snage UČK uz podršku NATO-a pokušale da probiju jugoslovensku granicu.

Osim ova dva filma planirano je i serijal-emitovanje nekoliko epizoda na programu RTS-a.

Foto Promo

Continue Reading
Advertisement