Connect with us

TV

Brus Lijev RATNIK – tabačina po našem meraku!

Pola veka nakon što je blaženopočivši nekrunisani kralj borilačkih veština Brus Li vizionarski otkupio ideju, a zatim i zacrtao bitne smernice u scenarijo za karate seriju o sudbini Azijata pridošlica u „zlatnoj“ Americi, koji nikada nije uspeo da ekranizuje, njegova priča ove godine napokon je našla put do gledaoca. I to u seriji Ratnik iliti […]

Published

on

Pola veka nakon što je blaženopočivši nekrunisani kralj borilačkih veština Brus Li vizionarski otkupio ideju, a zatim i zacrtao bitne smernice u scenarijo za karate seriju o sudbini Azijata pridošlica u „zlatnoj“ Americi, koji nikada nije uspeo da ekranizuje, njegova priča ove godine napokon je našla put do gledaoca. I to u seriji Ratnik iliti Warrior. Istina, nije ovo prvo ekranizacija Lijeve zaostavštine. Po istom scenariju, samo nekoliko godina posle smrti čuvenog karate majstora snimljen je serijal, ali sa potpuno belačkom postavom u kom je glavnu ulogu igrao David Carradine.

Ipak, Cinemax produkcija rešila je da u Ratniku skoro u potpunosti ispoštuje originalnu zamisao te je i glavna rola pripala amero-azijatskom mešancu (baš kao što je to bio Li) Endrjuu Kodžiju koji nam donosi lik istinskog ratnika Ah Sama.

Priča prati njegovu potragu za sestrom koja je iz Kine pobegla zbog nametnutog braka sa čovekom koji ju je zlostavljao, a za kog se udala da bi spasila Ah Samov život. Nećemo vam više spojlovati, ali jasno je da brat u Americi neće naći samo sestru. Kompleksni život Kineske četvrti San Franciska povešće ga u neočekivanom pravcu…

Šta jeste, a šta nije ispoštovano?

Recimo da je originalna ideja Brus Lija morala da prođe kroz značajnu transfromaciju u pogledu političke korektnosti i promena u osvrtu na socijalni status Kineza u ondašnjem američkom društvu da bi serija ikada ugledala svetlost dana. Ukratko, Cinemax je bitno ublažio originalni scenario, pogotovo delove o uslovima u kojima su živeli Kinezi u Americi po dolasku, ali i kriminogeni faktor u kineskoj četvrti. Ono što je ostalo jeste borba, odnosno „tabačina“ koje itekako ima, i veoma je kvalitetno prikazana.

Naravno, ono bez čega se nije moglo, izuzmemo li dobre tuče, jeste pregršt golih, i ženskih i muških, tela egzotičnih Azijata. Jasno, to je za TV magnate sasvim nova i neeksplotisana oblast, pa zašto se ustručavati od nje. Dva glavna ženska lika Ah Toy (Olivia Cheng) i Mai Ling (Dianne Doan) u seriji će doživeti svet koji u stvarnosti za Kineskinje u 19. veku nije bio zamisliv, ali bi zato podsetnik na njihov pravi položaj u društvu bio hiljadu i jedan put kada su žene u seriji bile oslovljene sa prostitutka, kurva ili konkubina. Čini nam se, skoro nijednom, sa bilo kojom drugom titulom.

RATNIK – Brusu na čast!

Ostavimo li ove male trikove koji u današnje vreme prodaju TV program po strani, može se reći da je Ratnik osvežavajuća priča koju je lako gledati. Na tragu Deadwooda, zanimljivije od Into the Badlands (koji je povremeno znao ozbiljno da ubije u pojam razvučenom radnjom), provokativno, uz zanimljivu glumačku postavu, do sada neispričanu društveno političku priču, sasvim pristojnu muziku i kostime i pošteno „šibanje“, Ratnik sa deset epizoda prve sezone obećava mnogo više od nekih nezasluženo izvikanih serija. Za sad mu dajemo prolaznu ocenu i nastavljamo sa gledanjem. Makar da odamo poštu Brus Liju.

Ideje Brus Lija u seriji se oslikavaju u delovima koji govore o opijumu i borilačkim scenama. Originalno, glavnog junaka osmislio je kao malo revolucionarnijeg po pitanju osvešćivanja kineske nacionalne manjine u Americi, ali pretpostavljamo da će to morati da sačeka drugu sezonu.

Zanimljivo!

Serija je nastala zaslugama ćerke Brusa Lija Šenen i režisera Džastina Lina, dok je kao scenarista i producent potpisuje Džonatan Troper koji nam je podario sjajnu seriju Banshee.

Foto IMDb

Continue Reading
Advertisement