Naslovna TV ČERNOBILJ oduševio ruskog generala!

ČERNOBILJ oduševio ruskog generala!

Mini-serija „Černobilj“ izazvala je mučne reakcije gledalaca, ali i pobrala fantastične kritike i pohvale od ljudi širom sveta. General-major Nikolaj Tarakanov, koji je rukovodio čišćenjem nuklearne centrale u Černobilju, kaže za RT da nema nikakve zamerke na to kako je serija obradila događaje.

Tarakanov, kojeg u seriji igra Ralf Ineson, ističe da je izbor glumaca u savršen, a za RT-ov dokumentarni kanal je naveo da nema zamerke na rekreaciju istorijskih događaja u seriji, kao i da se samo kraj razlikovao od onoga šta se zapravo desilo.

Prisetio se da je nuklearka bila užasavajući prizor posle nesreće.

„Više od 300.000 kubnih metara zemlje je iskopano, stavljeno na kamione i odneto na posebno pripremljen lokalitet. Zamenjeno je sa 300.000 kubnih metara tucanog kamena“, naveo je Tarakanov.

Odmah zatim je nivo radijacije oko nuklearke pao „stotinama puta“, što je omogućilo da počne operacija čišćenja, koje su najvećim delom obavljali vojnici.

Tarakanov ističe da su sovjetski vojnici najveći heroji. Svima je bilo ponuđeno da odbiju, ali su svi dobrovoljno pristali da čiste uništenu nuklearku, ugrožavajući zdravlje i živote.

Ruski general-major, sada 85-godišnjak, živi sa takozvanom radioaktivnom bolešću 33 godine.

Foto Promo


Čekirajte Obavezno

HIT serija ISPRIČAJ MI PRIČU od 31. maja na RTS 1 – nedeljom u 23.00!

Zanimljiva i neobična serija “Pričaj mi priču” (Tell Me A Story, 2018) stiže na Prvi program RTS-a. Ovaj uzbudljivi...

VIASAT HISTORY od 1. juna PONEDELJKOM U 20.05, vodi nas u novi ciklus MISTERIJA U MUZEJU!

Spremite se za novu 12. sezonu serijala "Misterije u muzeju" u koje nas od 1. juna premijerno vodi kanal Viasat History, ponedeljkom...

Kako da postanete producent – NAJVAŽNIJI ČOVEK SVAKOG UMETNIČKOG PROJEKTA

Želite da napravite karijeru u umetnosti, ali da ne budete samo jedna od karika na tom putu, nego da budete svestrani i...

Besa 5. epizoda – utorak, 26. maj (Prva, 21.50): Uroš dobija NOVI ZADATAK!

Dejvid Bej stiže u Beograd u hotel u kome će sačekati svoj let za London. Pročitaj još Otkrivamo SVE...

IGRA SUDBINE 82. epizoda – utorak, 26. maj (Prva, 21.00): Ada odlučuje da raskrinka IVANA! Da li je ON ubio LUKINU majku?

Pošto čuje od Luke da je Ivan ubio njegovu majku i da je to razlog mržnje prema ocu, Ada odlučuje da otvori...