Connect with us

TV

Debra Mesing: Teško je biti jevrej u Holivudu!

Published

on

Debra Mesing zna kako da nasmeje ljude. Međutim, popularna junakinja serije “Vil i Grejs”, zahvaljujući kojoj se okitila Emi nagradom i mnogim drugim prestižnim priznanjima, otkriva da je mnogo propatila u životu. I to samo zato što je jevrejka. Najteže joj je bilo tokom odrastanja, jer se smatrala neprilagođenom, ali i danas u Holivudu, kako kaže, jevreji žive “ružnu stvarnost”.

– Reč antisemitizam rano sam naučila u Roud Ajlendu, gde sam provela detinjstvo. Moja porodica bila je drugačija. Izgledali smo drugačije i ljudi nas nisu voleli, što je bilo jako bolno za moje roditelje koji su odrasli u Bruklinu i Kvinsu. Sećam se kako je moja majka plakala kada je izašla dan posle jedne Noći veštica i videla sprejom nacrtanu svastiku na automobilu moje bake, koja nam je tada došla u posetu. Bila sam mala i zbunjena, a opet sam znala da se nešto loše dogodilo. Moja majka je bila uplašena, pa sam bila uplašena i ja – požalila se Debra Mesing, čiji su jevrejski preci emigrirali iz Poljske i Rusije u Ameriku.

Kao jedinom jevrejskom detetu u osnovnoj školi, tokom sedamdesetih godina, koja je bila puna irskih i italijanskih katolika, Debri je bilo jasno da njeni drugari ne izgledaju kao ona.

– Imala sam jaku, kovrdžavu kosu i veliki nos. Svi moji prijatelji bili su plavi ili su imali ravnu i sjajnu smeđu kosu i male noseve. Ja sam se isticala. Nikada se nisam osećala lepom. Sećam se da mi je jednom, dok sam sa drugom decom čekala pred vratima kantine, jedan dečak rekao: “Ješo, vrati se na kraj reda”. Kada bih se posle nekog jevrejskog praznika vratila u školu, drugari bi me pitali zašto sam izostajala sa časova, a ja sam morala da izmišljam kako sam bila bolesna ili da sam imala neki porodični problem. Plašila sam se da budem drugačija, morala sam da sakrijem svoj identitet. I osećala sam se mnogo loše zbog toga.

Nakon završene srednje škole, Debra se upisala na Univerzitet Brandajs u Njujorku gde je konačno dobila osećaj pripadnosti, doživljavajući sebe kao deo jevrejske zajednice. U Holivudu se, kako kaže, suočila sa drugačijom krizom usamljenosti kada se čak i osnovno religijsko poštovanje sudarilo sa realnošću glumice.

– Holivud je grad za sebe u industrijskom sektoru Los Anđelesa. Tamo se sve vrti oko stvaranja i profita od najnovijih serija i filmova. Dakle, ako je odlazak u sinagogu u sukobu sa vašim angažmanom, ne možete da idete u hram. Ukoliko imate sreću da dobijete ulogu, morate da se ponašate onako kako vam se kaže. Drugačije ne možete da opstanete u tom okrutnom svetu. Ta ružna holivudska stvarnost bila je najveći izvor napetosti između mene i oca. Naš posao je sam po sebi težak, jer ne možete da kontrolišete svoj život kada vam se ponudi uloga. Onda možete da zamislite koliko je bolno kad ste prinuđeni da ostavite po strani svoju veru, svoj duhovni život, zarad posla. To je suludo, ali je bolna istina.

Foto Promo / Internet

Video

Continue Reading
Advertisement