Connect with us

TV

Junaci “Alo, alo” ponovo na okupu: Nepobedivi “Noćni Soko”

Published

on

Popularna serija „Alo, alo” dobiće čuvenu plavu spomen tablu. Ova tabla se postavlja u Velikoj Britaniji na zgradama u sećanje na poznate ličnosti koje su u njoj živele ili bitne događaje. Društvo komičara Velike Britanije otkriće tablu 7. septembra, kada će se u Linford holu u Manfordu okupiti ekipa mnogima omiljene serije. Direktor Društva Aron Braun kaže da je važno da pamtimo jednu od „velikih britanskih komedija“:

– To je bio veliki hit u Velikoj Britaniji ali i širom sveta. Serija je išla deset godina u devet sezona. Trajala je duplo duže nego sam rat – rekao je Braun.

Junaci serije na okupu

Očekuje se da će na otkrivanju plave table biti i Viki Mišel, koja je igrala Ivet, kao i Kim Hartman koja je glumila Helgu. Na događaju će biti i Gaj Siner, koji je igrao poručnika Grubera, Kirsten Kuk koja je glumila Mišel i Ričard Gibson koji je igrao her Flika. Među zvanicama se očekuje i Frančeska Gonšo koja je igrala Mariju i Su Hodž koja je igrala Mimi. Gorden Kej, koji je igrao Renea, preminuo je 2017. godine dok je Karmen Silvera, koja je glumila Idit, preminula 2002. godine. Linford hol, koji je pretvoren u hotel, predstavljao je gradski trg u Nuvionu u seriji. Obožavaoci serije mogu da kupe karte za događaj u septembru, a one uključuju i svečanu večeru na kojoj će biti i glumci serije. Sav prihod od događaja ide u humanitarne svrhe.

Sitkom za sva vremena

Dokaz da kvalitet ne poznaje jezik, granice, ali ni sujetu, svakako jeste i ovaj čuveni britanski sitkom. Mada su rene i družina, ne štedeći nikoga, žestoko opleli po egu tri najuticajnije evropske nacije – Britancima, Francuzima i Nemcima, serija je sa ogromnim uspehom i velikim oduševljenjem prihvaćena kod televizijske publike u sve tri pomenute zemlje. Popularnost „Alo, alo“ do danas nije premašio nijedan komičan serijal, a britak i inteligentan humor Džeremi Lojda i Dejvida Krofta, tvoraca ove serije, skoro tri decenije od njenog završetka nije izbledeo ni za nijansu. Možda nije deterdžent, ali svako ko je pogledao makar jednu epizodu ovog serijala, priznaće da uklanja dosadu i neraspoloženje kao rukom odnesene.

Čini se da je upravo nota komičnosti „Alo, alo“ dozvolila ono što je u vreme hladnog rata i zategnutih odnosa bilo nedopustivo i nedozvoljivo za bilo koji televizijski format. Apsolutna politička nekorektnost, potpuna netaktičnost u pogledu nacionalnih identiteta, istorije i vrednosti brojnih u seriji isprozivanih naroda, ne prezanje od tabua poput seksualne orijentacije, fetišizma, nastranosti, prikriveno propagiranje, odnosno ukazivanje na probleme nemorala… Sve ovo Lojd i Kroft ispostavili su uštogljenim Britancima u udarnom terminu na nacionalnoj TV frekvenciji, i ne samo što im nije zafalila ni dlaka sa glave, već su od toga pristojno zaradili tokom decenija emitovanja i reemitovanja. Za to je, složićete se, potreban genijalan um!

Ova ratna komedija u kojoj su na zabavan i zanimljiv način predstavljene muke i dovijanja žrtava Drugog Svetskog rata, kako bi preživeli, nastala je, ustvari, kao parodija na Bi-Bi-Sijevu dramu „Tajna služba“ koja je za osnovu imala dokumentarnu priču o grupi Belgijanaca koji su tokom rata spašavali britanske pilote, oborene na neprijateljskoj teritoriji i vraćali ih nazad u rodnu zemlju. „Alo, alo“, pak, originalnu priču obogaćuje seksi konobaricama, ratnim profiterima i skupocenim slikama sakrivenim u sušenim kobasicama. Da li vam postaje jasnije kako su uspeli?

Rene Artoa (Gorden Kej) vlasnik je kafića u okupiranom francuskom gradiću Nuvionu. Naizgled drugorazredna i veoma prometna krčma, u stvari je tajno sedište lokalnog Pokreta otpora koji predvodi Reneova najgora noćna mora, a opet najbliži saradnik Mišel “Slušajte veoma pažljivo, reći ću ovo samo jednom” (Kirsten Kuk). I to nije sve. U podrumu, među salamama, sirom i vinom, najčešće se kriju dva britanska pilota, koji tokom 5 godina rata, na najneverovatnije načine NE uspevaju da pobegnu iz zemlje. Kao da mu to nije dovoljno, uskoro postaje saučesnik Pukovnika Von Stroma (Ričard Marner) i njegovog pomoćnika Hansa (Sem Keli), koji preprodajom ukradene slike “Posrnule Madone sa velikim sikama” žele sebi da obezbede posleratnu penziju svesni da je njihov voljeni Firer pogubio ovčice, te da se rat neće završiti kako je planirao. Kako to obično biva, na kraju je upravo Hitler iz Berlina namirisao Van Klompovu “Madonu sa velikim sikama” u Reneovoj ostavi, i poslao agenta Gestapoa Oto Flika (Ričarda Gibsona) da je pronađe. Her Flik, ipak, odlučuje da želi deo Madoninih sika za sebe, te se Reneov život komplikuje dalje.

Ovaj debeljuškasti, oronuli i proćelavi kafedžija, nekim čudom, najveći je nuvionski zavodnik, te tokom cele serije, osim što žonglira sa nacistima, komunistima i patriotskim blokom, mora da vodi računa i o tome da sakrije brojne ljubavnice, kako njih od žene, tako i prvu od druge, a zatim njih dve od treće, četvrte… Zbirno, njegovom šarmu nisu odolele supruga Idit (pokojna Karmen Silvera), dama čiji je najubojitije oružje glas protiv kog se svi bore trpanjem sir u uši, konobarice Ivet (Viki Mišel), Marija (Frančeska Gonšau), neodoljiva Mimi (Sju Hodž), ali ni poručnik Gruber (Gaj Siner) – nemački oficir homoseksualne orijentacije, koji ne skriva da “trza” na Don Žuana Nuviona. U par navrata Reneu su se podale i Mišel i Helga, ali svakako, najnezaboravnija bila je Reneova romansa sa predvodnicom Komunističkog pokreta otpora iz čijeg se zagrljaja spasio smrću, a zatim i vaskrsenjem. Reneovim dogodovštinama nema kraja. Mnogo je likova koji su nas uveseljavali duže od trideset godina – Flikov pomoćnik Fon Smolhauzen, vremešni Lekler, grobar Alfons, neodoljiva Iditina majka Fani (Rosa Hil), kapetan Bartoreli… Fraze  poput “To sam ja, Lekler”, “Ti glupa ženo” i mnoge druge postale su deo pop vokabulara. Ipak, jedan blistavi lik zaslužuje posebno mesto. Policajac Kretbri (Artur Bostrom), engleski špijun “vešto” maskiran u Francuza svojim “Dobar jutar” ulepšavao nam je dan za danom. Svi zajedno, pak, obeležili su jednu TV epohu.

Popularnost koja ne bledi

“Alo, alo” treći je deo televizijske slagalice Dejvida Krofta, čije su prethodnice bili, takođe sitkomi “Dad’s Army” (1968-1977) i “It Ain’t Half Hot Mum” (1974-1981). Pilot epizoda emitovana je decembra 1982. godine, a prva sezona počinje sa emitovanjem septembra 1984. Snimljena su i dva Božićna specijalca, a Gordona Keja, čak ni stravična saobraćajna nesreća šest godina posle, u kojoj je drveni bilbord proleteo kroz šoferšajbnu njegovih kola i zadao mu ozbiljne povrede glave, nije omela da se vrati snimanjima, te je serija uspešno okončana 1992. sa ukupno 85 emitovanih epizoda. Sredinom devedestih Bi-Bi-Si izdaje specijal “Najbolje od ‘Alo, ‘alo”-a, kompilaciju klipova u kojima se Rene i Idit prisećaju dobrih starih vremena.  Godine 2007. usledio je i veliki povratak popularnog sitkoma u kojem Rene kroz memoare evocira uspomene, a osim Gordon Keja, učešće u seriji uzeli su Viki Mišel, Sju Hodž, Kirsten Kuk, Artur Bostrom, Gaj Siner… skoro svi izuzev Madam Edit i Fani, jer su glumice Karmen Silvera i Rosa Hil u međuvremenu preminule. Scenario je ponovo napisao Džeremi Lojd, a uspeh serije potvrdio je da je “Alo, alo” zaraza koje je teško otresti se. Uporedo sa emitovanjem serije glumci su od 1986. do 1992. igrali i pozorišnu predstavu pod istim nazivom, a ona je doživela ponovnu premijeru, a zatim i čitavu turneju 2009. godine.

Zanimljivosti

* Mada Rene svojoj ženi Idit u seriji stalno govori: “Glupa ženo”, u stvarnosti glumci koji igraju ove likove bili su najbolji prijatelji.

* Lik Renea tumači glumac Gordon Kej (Gorden Kaye), koji zaslugu za neobično spelovanje svog imena (Gorden umesto krštenog Gordon) duguje Uniji britanskih glumaca, koji su pri registrovanju pogrešno odštampali njegovo ime.

* Artur Bostrom, koji tumači lik policajca Krebtrija u stvarnom životu bio je jedini iz cele ekipe koji perfektno govori francuski jezik.

* Jezik je sigurno najvažniji element serije. Problem jezika, to jest predstavljanje likova različitih nacionalnosti, rešen je vrlo mudro. Svi u seriji govore engleski jezik, a razliku između likova različitih nacionalnosti pravimo na osnovu pametno smišljenih akcenata. Francuski likovi govore engleski sa teškim francuskim akcentom, pa ipak, jedini francuski lik za koji se u seriji kaže da govori engleski je Mišel – vođa pokreta otpora. Kada Mišel prestane da govori “francuski” i počne da govori “engleski”, ona se, radi razlike, automatski prebacuje na naglašeni oksfordski akcenat visokog društva.

Doskočice

Gospodin Alfons: Oh, my dicky ticker! / Oh, moja trošna srčka! (Čuvena Alfonsova upadica kada se uzbudi)

Rene: You stupid women! / Ti glupa ženo! (Reneova fraza kojom počinje da objašnjava Idit da je laž istina); You silly old bat! / Ti matori šišmišu! (Kada se obraća Madam Fani)

Madam Fani: Anyon soup! / Supa od luka; Pu, pu! I spit on Germans! / Pljujem na Nemce; Flashing knobs! / Svetleće kugle! (Njen povik kada se upale kugle na dnu kreveta u kom leži, nakon što ih kontaktira britanska obaveštajna služba)

Kretbri: Good Moaning! Dobar jutar! (Krebtrijev legendaran pozdrav)

Mišel: Listen very carefully, I shall say this only once. / Slušajte pažljivo, reći ću ovo samo jednom. (Fraza kojom Mišel otpočinje saopštavanja tajnih zadataka Reneu i družini)

Hans: Klop! (nemački za – i ja isto)

Lekler: It is I Leclerc! To sam ja Lekler! Rene mu odgovara – Neverovatnno. Čovek sa hiljadu lica, a svako mu je isto.

Kapetan Bartoreli: What a mistake-a to make-a

Kapetan Hans: ‘Tler! (Kada salutira)

Her Flik: Imao sam tu negde kutiju oštrih igala (pretura po stolu). Helga: Šta ste smislili Her Flik? Her Flik: Imamo gramofon, snimke starih Hitlerovih govora. Biće uzbudljivo! Helga: Hitlerovi govori zanimljivi? Her Flik: Da! Kada se pusti ubrzano zvuči kao Paja Patak.

Foto Promo

Video

Continue Reading
Advertisement