Četiri evropska sjajna filma koje ne smete da propustite na 26. Palićkom filmskom festivalu

Festival evropskog filma Palić pripremio je ove godine bogat filmski program, podeljen u 15 selekcija. Publika će imati priliku da od 20. do 26. jula na više lokacija na Paliću i u Subotici pogleda 130 filmova od kojih vam preporučujemo četiri – izuzetno angažovan film „Oleg“ iz Glavnog takmičarskog programa o momku iz Letonije i izazovima sa kojima se susreće zbog svog migrantskog statusa, film „Brushalter“ iz selekcije Paralele i sudari čiju koprodukciju potpisuju Nemačka i Azerbejdžan, a u kojem jednu od glavnih uloga igra Miki Manojlović, dokumentarac „Gde si, Žoao Žilberto?“ o ocu bosa – nove, brazilskom muzičaru Žoau Žilbertu koji će biti prikazan u okviru selekcije Novi evropski dokumentarni film, i jedan bonus film iz selekcije Short matters.

Oleg (Oleg)

Juris Kursietis; Letonija, Bugarska, Francuska, 2019, 84ˈ

Festivali: Valletta Film Festival 2019, Cannes Film Festival (Quinzaine des Réalisateurs selection) 2019

Uloge: Valentin Novopolski, Dawid Ogrodnik, Anna Próchniak, Guna Zarina

Oleg, momak iz Letonije, pokušava da zaradi za život i nalazi posao u svojoj profesiji, u fabrici mesa u Briselu. Njegov status ne-građanina otežava mu nastavak rada – gubi posao i postaje zavistan od poljske migrantske mafije, našavši se u nepovoljnoj situaciji. U trenutku kada se čini da ne može biti gore, Oleg dobija snagu da se podigne.

O reditelju: Juris Kursietis rođen je u Letoniji. Karijeru započinje sa 20 godina u informativnom programu nacionalne televizije. Istovremeno pravi prve korake u dugometražnim igranim pričama i mini-dokumentarcima. Odlazi u Veliku Britaniju na master studije režije u Northern Media School u Šefildu. Diplomirao je kao odličan student, a njegov diplomski rad, srednjometražni Rit Bus (Will I Have It Tomorrow) privukao je pažnju i u Velikoj Britaniji i u Letoniji.

Trejler filma „Oleg“: 

Brushalter (The Bra)

Veit Helmer, Nemačka, Azerbejdžan, 2018, 90ˈ

Festivali: Tokyo IDFF, Tallinn Black Nights FF, German FF, Goa IFF, Belgrade IFF…

Uloge: Miki Manojlović, Paz Vega, Chulpan Khamatova, Denis Lavant, Maia Morgenstern

O reditelju: Veit Helmer poznati je nemački reditelj čiji su filmovi osvojili 180 nagrada. Rođen je 1964. u Hanoveru, a filmove snima od svoje četrnaeste godine. Po završetku školovanja bio je pripravnik na nemačkoj TV stanici NDR. Dva meseca pre pada Berlinskog zida, Helmer odlazi u Istočni Berlin da studira pozorišnu režiju u čuvenoj dramskoj školi Ernst Busch.

Sinopsis: Mašinovođa Nurlan vozi ka Bakuu, poslednji put pred penziju. Na vožnji kroz gradska naselja njegov voz kupi plavi grudnjak sa štrika za veš. Kako bi pobegao samoći, Nurlan kreće u najveću avanturu svog života: da pronađe vlasnicu ovog zanimljivog komada donjeg veša.

Trejler filma „Brushalter“:

Gde si, Žoao Žilberto? (Wo bist du, João Gilberto?)

Georges Gachot, Švajcarska, Nemačka, Francuska, 2018, 107’

Uloge: Max Simonischek, Rachel Balassiano, João Donato, Miucha, Marcos Valle, Anselmo Rocha, Octavio Terceiro, Cesar Gomes Villela

O reditelju: Georges Gachot je državljanin Francuske i Švajcarske. Karijeru je započeo radeći u filmskoj produkciji za reklame i kao asistent zvuka, između ostalog i na filmu „Jorney of hope“ Xavier Koller koji je 1990. osvojio Oskara. Godine 1996. počeo je sa produkcijom i režijom sopstvenih filmova u koprodukciji sa međunarodnim partnerima kao što su Ideale Audience (Francuska), Arte (Francuska i Nemačka) koji su uživali svetski uspeh, a distribuirao ga je Doc & Films (Francuska). Između 1996. i 2012. godine režirao je i pet dugometražnih dokumentarnih filmova o Kambodži.

Sinopsis: Film prati nemačkog pisca Marka Fišera u potrazi za jednom od poslednjih muzičkih legendi našeg vremena, ocem bosa nove – brazilskim muzičarem Žoaom Žilbertom. Fišer je putovanje opisao u knjizi Hobalala, ali je nedelju dana pre njenog objavljivanja izvršio samoubistvo. Sledeći Fišera, film je u potrazi za Žilbertom da bi se razumela istorija i sama srž bosa nove. Ali, ko može znati da li će Žoao, koji se decenijama nije pojavljivao u javnosti, biti pronađen?

Trejler filma „Gde si, Žoao Žilberto?“: 

Kolika je šteta (What’s the damage)

Heather Phillipson, UK, 2017, 7’

O rediteljki: Heather Phillipson je umetnica koja se u svom stvaralaštvu služi videom, skulpturom, veb projektima, muzikom, crtanjem i poezijom.

Sinopsis: Eksperimentalni film koji predstavlja stav i provokaciju, poziv protiv dominantne strukture vlasti, odgovor tekućoj krizi pod upravom belog patrijarhata, prenošenje i pojačavanje osećanja i gestova hronične nelagode, protest i neslaganje.

Više informacija o programu saznajte putem linka: http://www.palicfilmfestival.com/

Foto Promo