Connect with us

FILM

Četiri evropska sjajna filma koje ne smete da propustite na 26. Palićkom filmskom festivalu

Published

on

Festival evropskog filma Palić pripremio je ove godine bogat filmski program, podeljen u 15 selekcija. Publika će imati priliku da od 20. do 26. jula na više lokacija na Paliću i u Subotici pogleda 130 filmova od kojih vam preporučujemo četiri – izuzetno angažovan film „Oleg“ iz Glavnog takmičarskog programa o momku iz Letonije i izazovima sa kojima se susreće zbog svog migrantskog statusa, film „Brushalter“ iz selekcije Paralele i sudari čiju koprodukciju potpisuju Nemačka i Azerbejdžan, a u kojem jednu od glavnih uloga igra Miki Manojlović, dokumentarac „Gde si, Žoao Žilberto?“ o ocu bosa – nove, brazilskom muzičaru Žoau Žilbertu koji će biti prikazan u okviru selekcije Novi evropski dokumentarni film, i jedan bonus film iz selekcije Short matters.

Oleg (Oleg)

Juris Kursietis; Letonija, Bugarska, Francuska, 2019, 84ˈ

Festivali: Valletta Film Festival 2019, Cannes Film Festival (Quinzaine des Réalisateurs selection) 2019

Uloge: Valentin Novopolski, Dawid Ogrodnik, Anna Próchniak, Guna Zarina

Oleg, momak iz Letonije, pokušava da zaradi za život i nalazi posao u svojoj profesiji, u fabrici mesa u Briselu. Njegov status ne-građanina otežava mu nastavak rada – gubi posao i postaje zavistan od poljske migrantske mafije, našavši se u nepovoljnoj situaciji. U trenutku kada se čini da ne može biti gore, Oleg dobija snagu da se podigne.

O reditelju: Juris Kursietis rođen je u Letoniji. Karijeru započinje sa 20 godina u informativnom programu nacionalne televizije. Istovremeno pravi prve korake u dugometražnim igranim pričama i mini-dokumentarcima. Odlazi u Veliku Britaniju na master studije režije u Northern Media School u Šefildu. Diplomirao je kao odličan student, a njegov diplomski rad, srednjometražni Rit Bus (Will I Have It Tomorrow) privukao je pažnju i u Velikoj Britaniji i u Letoniji.

Trejler filma „Oleg“: 

Brushalter (The Bra)

Veit Helmer, Nemačka, Azerbejdžan, 2018, 90ˈ

Festivali: Tokyo IDFF, Tallinn Black Nights FF, German FF, Goa IFF, Belgrade IFF…

Uloge: Miki Manojlović, Paz Vega, Chulpan Khamatova, Denis Lavant, Maia Morgenstern

O reditelju: Veit Helmer poznati je nemački reditelj čiji su filmovi osvojili 180 nagrada. Rođen je 1964. u Hanoveru, a filmove snima od svoje četrnaeste godine. Po završetku školovanja bio je pripravnik na nemačkoj TV stanici NDR. Dva meseca pre pada Berlinskog zida, Helmer odlazi u Istočni Berlin da studira pozorišnu režiju u čuvenoj dramskoj školi Ernst Busch.

Sinopsis: Mašinovođa Nurlan vozi ka Bakuu, poslednji put pred penziju. Na vožnji kroz gradska naselja njegov voz kupi plavi grudnjak sa štrika za veš. Kako bi pobegao samoći, Nurlan kreće u najveću avanturu svog života: da pronađe vlasnicu ovog zanimljivog komada donjeg veša.

Trejler filma „Brushalter“:

Gde si, Žoao Žilberto? (Wo bist du, João Gilberto?)

Georges Gachot, Švajcarska, Nemačka, Francuska, 2018, 107’

Uloge: Max Simonischek, Rachel Balassiano, João Donato, Miucha, Marcos Valle, Anselmo Rocha, Octavio Terceiro, Cesar Gomes Villela

O reditelju: Georges Gachot je državljanin Francuske i Švajcarske. Karijeru je započeo radeći u filmskoj produkciji za reklame i kao asistent zvuka, između ostalog i na filmu „Jorney of hope“ Xavier Koller koji je 1990. osvojio Oskara. Godine 1996. počeo je sa produkcijom i režijom sopstvenih filmova u koprodukciji sa međunarodnim partnerima kao što su Ideale Audience (Francuska), Arte (Francuska i Nemačka) koji su uživali svetski uspeh, a distribuirao ga je Doc & Films (Francuska). Između 1996. i 2012. godine režirao je i pet dugometražnih dokumentarnih filmova o Kambodži.

Sinopsis: Film prati nemačkog pisca Marka Fišera u potrazi za jednom od poslednjih muzičkih legendi našeg vremena, ocem bosa nove – brazilskim muzičarem Žoaom Žilbertom. Fišer je putovanje opisao u knjizi Hobalala, ali je nedelju dana pre njenog objavljivanja izvršio samoubistvo. Sledeći Fišera, film je u potrazi za Žilbertom da bi se razumela istorija i sama srž bosa nove. Ali, ko može znati da li će Žoao, koji se decenijama nije pojavljivao u javnosti, biti pronađen?

Trejler filma „Gde si, Žoao Žilberto?“: 

Kolika je šteta (What’s the damage)

Heather Phillipson, UK, 2017, 7’

O rediteljki: Heather Phillipson je umetnica koja se u svom stvaralaštvu služi videom, skulpturom, veb projektima, muzikom, crtanjem i poezijom.

Sinopsis: Eksperimentalni film koji predstavlja stav i provokaciju, poziv protiv dominantne strukture vlasti, odgovor tekućoj krizi pod upravom belog patrijarhata, prenošenje i pojačavanje osećanja i gestova hronične nelagode, protest i neslaganje.

Više informacija o programu saznajte putem linka: http://www.palicfilmfestival.com/

Foto Promo

Continue Reading
Advertisement