Connect with us

TV

SENKE NAD BALKANOM 2: Miloš Biković kao JOSPI BROZ TITO!

Published

on

Druga sezona hit serije „Senke nad Balkanom“ konačno je dostupna i nije više tajna da je reditelj Dragan Bjelogrlić ulogu Josipa Broza Tita poverio Milošu Bikoviću.

Mladog Tita gledaćemo samo u nekoliko scena, a tokom snimanja spekulisalo se da ga igra Petar Benčina, ali se autor serije opredelio za Miloša. Dva umetnika ponovo sarađuju nakon filma

Bikoviću je još u prvoj sezoni bila namenjena uloga mladog inspektora Stanka Pletikosića, ali ga je zbog obaveza u Rusiji zamenio Andrija Kuzmanović. Tito će biti glavni junak u trećoj sezoni.

„Igram mladog Tita, Tita iz perioda pre nego što je postao poznat kao onaj Tito koga su svi znali, što mi daje slobodu da svoj lik tumačim drugačije, a i žanr ove serije, koja se poigrava sa istorijskim činjenicama, takođe mi to dozvoljava. Drago mi je što ponovo radim sa Draganom Bjelogrlićem. Naša saradnja bila je kratka u ovom projektu, ali, videćemo, ako bude nastavka i Tita kao jednog od glavnih junaka, onda ću moći više da vam kažem“, rekao je glumac, prenosi „Kurir“.

Od istorijskih likova u seriji pojavljuju se Ivan Meštrović i knez Pavle, kao i Mustafa Golubić, kog je sjajno odigrao Goran Bogdan.

„Pokušavamo da u ‘Senkama 2’ napravimo potpuno novu priču koja će u svojoj strukturi i atmosferi ostati dosledna prvoj sezoni. Imamo sve junake koji su preživeli i neke nove. Kod nekih će publika videti ozbiljne promene. Generalno, želimo da napravimo nešto što može da se gleda bez obzira na to da li su pratili prvu sezonu završenu pet godina ranije“, rekao je ranije Dragan Bjelogrlić.

Josip Broz Tito je tih godina živeo u Beču, a u seriji je glavni grad Austrije glumio Novi Sad.

Verovatno najprepoznatljiviji filmski Josip Broz bio je Marko Todorović, koji ga je igrao nekoliko puta – u „Užičkoj republici“ (1974), serijama „Odlazak ratnika, povratak Maršala“ (1986), „Dani Avnoja“ (1983) i „Četrdeset osma – zavera i izdaja““(1988).

Ričard Barton glumio je Maršala u „Sutjesci“ 1973, a Tito nije baš bio oduševljen kako ga je prikazao.

Tita je tumačio i Voja Brajović, i to dva puta, u ostvarenjima „Tito i ja“ (1992) i „Žućko“ (2011), kao i Rade Šerbedžija, doduše u mladom izdanju, u seriji „Bombaški proces“ (1978) i Lazar Ristovski u filmu „Igumanski marš“ (1983). Radko Polič je bio Tito u „Falsifikatoru“ (2013), a potom i Dragan Bjelogrlić, koji ga je igrao u seriji „Ravna gora“ Radoša Bajića.

Nove epizode „Senki nad Balkanom“ pratićemo ponedeljkom na kanalu Nova S.

Continue Reading
Advertisement