Connect with us

TV

Miloš Biković – premalo koristimo film i TV da kažemo istinu o sebi!

Published

on

Proslavljeni srpski glumac Miloš Biković, nekoliko puta do sada je govorio o filmu kao univerzalnom „sredstvu komunikacije“, tačnije načinu na koji možemo da se predstavimo svetu.

On se ponovo dotakao tema koje ovih dana potresaju naš narod i ponovio da je „udar na crkvu ujednio sve Srbe“, ali i dodao da nam je neophodno podizanje svesti.

„Kada bismo pobedili primitivizam i korupciju, a to može da se desi podizanjem kulturne svesti, onda bi nam za mnoge naše aktuelne probleme, spoljne, unutrašnje, bilo lakše da nađemo rešenje. Sve te spoljne probleme ne možemo da rešimo dokle god sami sebe uništavamo i sami sebi ne pomažemo na tom duhovno-kulturološkom planu. „Ne živi čovek samo od hleba“, nije važna samo ekonomija, nego živi se i od „reči božje“, a to je kulturna svest kada se prevede na savremeni jezik“, rekao je Biković u intervjuu „Kuriru“.

Biković je otkrio i šta bismo mi moglu da uradimo za otpužbe koje stižu s raznih strana, poput onih za genocid.

„Kako nam se to desilo, mogli biste da pitate nekog istoričara ili nekoga ko je za to kompetentniji. A ono šta bismo mi mogli da uradimo jeste da ne pričamo šta se desilo i ko je kriv, već šta možemo da uradimo. Mislim da je to mnogo zdraviji način za razgovor. Koji su pravci delovanja?“, rekao je Biković i nastavio:

„Na primer, da imamo pet serija o Nemanjićima. Neka su tri neuspešne, ali oko jedne jako uspešne imaćemo neku vatru oko koje ćemo moći da se ugrejemo, nešto što ćemo moći da pokažemo strancima koji žele iskreno da saznaju nešto o nama. Nešto čime ćemo moći da se prezentujemo, jer je film jedno univerzalno sredstvo komunikacije. Mogli smo da napravimo film o Mojkovačkoj bici, film o Kosovskom boju, o dinastiji Tvrtka Kotromanića… Da rehabilitujemo Vuka Brankovića, koji je nepravedno proglašen izdajnikom. O Prvom svetskom ratu, Tesli, Pupinu, Milevi Ajnštajn. Na tome se ništa ne radi, niti postoji fond“.

Continue Reading
Advertisement