Connect with us

Top Story

KALUP – nova domaća serija koja nas pita KOLIKO KOŠTA ŽIVOT JEDNE BEBE? Srpska STVARNOST koja nikoga ne zanima

Published

on

Na prošlogodišnjem FEST-u, film Šavovi sa sjajnom Snežanom Bogdanović u roli majke sigurne u to da je njeno navodno mrtvorođeno dete nekoliko decenija kasnije itekako živo, pred domaću javnost iz zapećka je izvukao problem za koji svi znaju, ali retko o njemu pričaju.

Reč je o velikom broju slučajeva zamena i krađe beba u srpskim porodilištima, fenomenu o kom računa vode samo očajni roditelji te dece i poneka nevladina organizacija. Godinu kasnije na RTS 1 od subote 21. marta u 20.00 stiže nova serija u režiji Vuka Ršumovića, koji istu potpisuje i kao scenarista, ne dozvoljavajući ovoj temi da padne u zaborav. „Kalup“ je projekat Bojane Maljević (tvorac i producent serijala), koji prema rečima Ršumovića ima veliku vrednost jer je zasnovan na istinitim slučajevima.

– Bojana je otpočetka rada na seriji u saradnji sa njenim bliskim prijateljem sudijom Mišom Majićem radila na tome da zaplet bude što verodostojniji i baziran na stvarnosti. Na postojećim slučajevima. Kada sam se kasnije pridružio ekipi držali smo se tog prioriteta, jer za ovakvu temu ne postoji bolja dramaturgija od istine – poručio je Ršumović, ističući da je ovo prvi put da je imao dodira sa pričama roditelja koje je zadesila ovakva sudbina i da su ga one istinski potresle.

– Pripremajući se za seriju, razgovarali smo sa mnogima od njih. Iznenadilo me je to da ima toliko slučajeva, i roditelja koji su u raznim udruženjima i tvrde da su im deca nestala u porodilištu. Druga stvar koja me je šokirala jeste tretman koji država ima za ovakve slučajeve. Nestanak jedne bebe već je povod za aferu, a kamoli 20 godina nesitraženih slučajeva koji bez odgovora „leže“ po fiokama – ocenjuje Ršumović koji smatra da su lošem tretmanu ovih slučajeva doprineli i mediji željni senzacija i tabloidnih priča, o kojima se piše samo dok podižu čitanost i rejtinge. Prava namera za njihovim razrešavanjem, smatra on – ne postoji.

– Potrebno je odvojiti vreme i energiju, pričati sa pravim ljudima, zaći duboko ispod površine kako bi se došlo do prave istine. Ispod slike senzacije razotkriti suštinsku emociju, bol i patnju, tu prazninu koju neka majka oseća i koju niko i ništa ne može ispuniti jer prodire do same srži njenog bića. Tabloide takav pristup ne zanima, a kako ti isti tabloidi na kraju manipulišu i našim rasuđivanjem i emocijama, sasvim je logično da sopstvenom apatijom doprinosimo tome da istina ostane rob senzacionalizma – zaključio je reditelj mini serije od tri epizode koju od 17. marta gledamo na Superstar TV, a od 21. marta premijerno i na RTS 1!

Foto Promo

Advertisement