Connect with us

Top Story

SPAVAČI – kontroverzna ruska serija producenta FJODORA BONDARČUKA od 16. maja na RTS 2 vikendom u 22.00!

Published

on

Kontroverzna ruska serija, nakon koje je reditelj iste poželeo da se povuče iz filmske industrije, stiže na Drugi program RTS-a, 16. maja.

Radnja serije odvija se 2013. godine u Moskvi. Posle napada terorista na rusku ambasadu u Libiji, usled čega je više lica iz ambasade izgubilo život, FSB sumnja da bi sledeći napad mogao da se desi u samoj prestonici. Međutim, tokom istrage otkriva se da je pretnja zapravo mnogo ozbiljnija.

Agenti ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) bore se protiv pete kolone i „spavača“ CIA-e koji nastoje da izazovu haos i onemoguće sporazum o izvozu gasa u Kinu.

Intrigantna serija „Spavači“ emitovala se na ruskoj državnoj televiziji i izazvala je burne reakcije i žestoke kritike liberalnog dela javnosti koja je optužila poznatog režisera Jurija Bikova da se stavio u službu Kremlja, a protiv Zapada, nakon čega se on javno izvinio i obećao da će se potpuno povući iz filmske industrije.

Nakon premijere serije, društvene mreže bile su preplavljene komentarima. Konzervativni branioci filma opisuju reakciju kritičara kao uobičajenu „histeriju liberala“. Prva epizoda počinje sa obaveštenjem da su svi likovi izmišljeni, ali njihove karakteristike i opisi se poklapaju sa ciljevima i politikom Kremlja.

„Spavače“ je delimično finansiralo rusko Ministarstvo kulture, producent je Fjodor Bondarčuk, poznat po mnoštvu filmskih ostvarenja. Scenario je napisao Sergej Minjajev, novinar. Bikov je stekao slavu filmovima „Gradonačelnik“ i „Budala“, kao tmurnim i oštrim opisima korupcije i propadanja društva u modernoj Rusiji.

Seriju možete pogledati od 16. maja, vikendom oko 22.00h na Drugom programu RTS-a.

Uloge: Igor Petrenko, Karina Razumovskaja, Dmitri Uljanov, Elena Podkaminskaja…

Režija: Jurij Bikov

Advertisement