Connect with us

Top Story

TOM VLAŠIHA, zvezda hitova IGRA PRESTOLA i STRANGER THINGS ekskluzivno za FILM I TV o novoj sezoni serije PODMORNICA: Nije lako biti Gestapov ANĐEO SMRTI!

Published

on

Posmatrajući ga u prvoj, a zatim i na specijalnoj novinarskoj projekciji organizovanoj u Minhenu, tik pre izbijanja epidemije koronavirusa u Evropi, u prve dve epizode druge sezone ambiciozne visokobudžetne serije “Podmornica” (Od 17. maja nedeljom u 21.00 na kanalu EPIK DRAMA), nemačkog glumca Toma Vlašihu teško je povezati sa rolom Džakena H’gara iz kultnog serijala “Igra prestola” (igrao ga u drugoj, petoj i šestoj sezoni”). Strogo podšišan, u crnom kožnom gestapovskom mantilu i sa šeširom koji baca senku na njegove oči, taman da im daju onoliko moći koliko mu je kao Hagenu Forsteru, šefu tajne nemačke policije potrebno da ulije strah u kosti svojih žrtava, ali i da sakrije zrno ljudskosti ispod naslaga usađenog autoriteta i čelične discipline, Vlašiha je u “Podmornici” kralj karaktera i drame.

Pročitaj još TOP 10 KLJUČNIH STVARI koje znamo o novom domaćem akcionom blokbasteru “MONOPOL: Preživi dok ne svane”

Bez mnogo sumnje, za kratko vreme pozicionirao se kao jedan od najtraženijih nemačkih glumaca na svetskom tržištu, a to potvrđuje i njegov najnoviji angažman u trenutno najvećem planetarnom hitu, četvrtoj sezoni Netflixove serije  “Stranger Things”. Naravno, sve to uzima danka, jer je popularni glumac, inače veliki ljubitelj klavira (kako kaže, sklonost ka sviranju i umetnosti duguje svojoj nežnoj slovenskoj duši, budući da je poreklom Čeh), kuću zamenio za hotel, ali kako otkriva u ekskluzivnom intervjuu za FILM i TV – ne doživljava to kao veliku tragediju.

Pročitaj još OTKRIVAMO Balkan ekspres 3: Zašto nije snimljen treći deo legendarnog filma! (VIDEO)

– Ako sad neću, kad ću. Trenutno imam mnogo ponuda, snimam širom sveta i na svim jezicima. Drago mi je zbog toga jer glumci zaista moraju mnogo da rade da bi im se ukazala takva prilika. Istina je, kod kuće tokom godine provedem jedva tri meseca. Ostalo vreme putujem sa seta na set, spavam po hotelima i tome sam prilagodio život. Hoteli su mi kao druga kuća. Ali poštujem ovaj trenutak i shvatam ga kao ulaganje u moju budućnost – rekao nam je pre nekoliko meseci Vlašiha i ne sluteći koliko je bio u pravu sa njegovom maksimom “iskoristi trenutak, ko zna šta sutra noosi”. Posle samo dve nedelje u Evropu je donelo koronu i u potpunosti zaustavilo ceo, ali posebno glumački svet. Ipak, jedan bojni brod nezaustavljivo je nastavio da se kreće ka našim malim ekranima i svi sa velikim uzbuđenjem da u nedelju 17. aprila od 21.00 na kanal Epik Drama doplovi druga sezona serije “Podmornica”. I Tom Vlašiha sa njom.

Koliko se Hagen menja u nastavku serijala? Koji su to novi izazovi sa kojima se susreće?

– Ne mogu mnogo toga da vam otkrivam, ali za njega će ovo biti zaista sezona ekstremnih izazova. Kako u profesionalnom, tako i na ličnom nivou. Kod njega je uvek prisutna ta borba između onoga što mu je naređeno da uradi i onoga što on zaista želi. Naravno, Hagen u nijednom trenutku ne dovodi u pitanje svoju poziciju. On je u potpunosti svestan šta pripadnost Gestapou znači i koje obaveze nosi sa sobom. Zbog toga će u nastavku biti još brutalniji i ekstremniji. Moraće da donese neke odluke koje će mu teško pasti, jer se odnose na ljude kojima je poklonio veliko poverenje i prema kojima gaji osećanja. Ali kada navuče svoju uniformu smrti, on zna da tu smrt mora da isporuči onima kojima sleduje.

Pročitaj još JUŽNI VETAR 2 Šta nas očekuje u nastavku serije i filma: ŠOK! Sofija ulazi u KRIMINAL!

Da li ste imali neki uzor kada ste gradili lik Hagena Forstera?

– Kada je scenario dobro napisan nemate potrebe za uzorima i istorijskim primerima. Dovoljno je da ga pročitate, doživite na pravi način i sledite zamisao scenarist i savete reditelja. Za glumca u ovakvim ulogama je najvažnije da bude precizan. Ne mora mnogo da traži da bi našao ono što mu je potrebno da dočara ulogu.

Šta vam je bio najsnažniji utisak u vezi sa vašim likom? Da li je ostavio neki uticaj na vas? Ipak, već drugu sezonu ste u koži šefa Gestapoa.

– Serija “podmornica” je specifična po tome što je to jedna vojnička priča. Tako je i u drugoj sezoni. Istina, sada smo više orijentisani na sudbine ljudi zahvaćenih ratom, ali i dalje je to jedna ratna saga. Odlika takvih serija su uniforme. Ja nemam pravu maskirnu uniformu poput drugih kolega u seriji, ali nosim taj prepoznatljiv Gestapo stil. Stroga odela, mantil, šešir. Baš kao i uniforma, svako zvanično odelo na neki način menja čoveka. Razgovarali smo o tome. Svi u našim uniformama u serijama delujemo drugačije – starije, ozbiljnije, opasnije. Na neki način, kroz tos am shvatio i svu ozbiljnost rata, ali i način na koji sitnice poput obične uniforme u stvari menjaju svest i daju legitimitet, odobrenje za mnoge stvari za koje mnogi ne bi imali hrabrosti u civilnoj odeći.

Pročitaj još OTKRIVAMO Snima se LED 3: Nadja NIJE umrla. VRAĆA SE Aglaja Tarasova! (VIDEO)

Serija “Podmornica” u prvoj sezoni prati radnju istoimenog filma iz 1981. godine koji je bio nominovan za čak šest Oskara. Koliko je teško boriti se sa takvim nasleđem?

– To je bio veliki izazov za sve nas. Razdvojiti kurs te dve “Podmornice” kako se ne bi sudarile. Tražili smo najbolji način da se udaljimo od originala, a da se opet držimo činjenica koje se moraju pomenuti. Uspeli smo jer smo proširili priču i deo narativa prebacili na kopno, gde je snažan akcenat stavlje na sudbine onih čiji su životi vezani sa posadom “Podmornice”, ali se odvijaju nezavisno od njih. U drugoj sezoni toga će biti još više.

Dolazimo do veoma zanimljivog segnmenta vaše karijere, a to je rad u zapadnoj produkciji. Koliko se on razlikuje od evropske kinematografije?

– Budući da iza “Podmornice” stoji produkcija Sky televizije, i da u njoj učestvuje snažna međunarodna ekipa, i ovu seriju doživljavam kao internacionalan projekat. Ipak, serije poput Igre prestola i Čudnije stvari klasična su američka produkcija i mnogo se razlikuju od evropske. Pre svega u kreativnom smislu. Glumac je u ovim serijama zaista samo glumac. Za razliku od rada u evropskoj produkciji, gde sa režiserom i scenaristom radimo na razvijanju radnje i naših likova, u ovim serijama tvoj jedini zadatak je da glumiš. I da ispuniš određene zahteve koji se od tebe očekuju. Za mene, kao pozorišnog glumca, to je bio još veći izazov.

Volite li da gledate serije zapadne produkcije?

Gledam zaista mnogo serija, jer dosta vremena provodim sam u hotelskim sobama. Odlična serija koju sam nedavno otkrio su Amerikanci, pratim sve što se pojavi na striming platformama, a šou koji mi je u poslednje vreme privukao pažnju i koji bih svima preporučio jeste “Seksualno obrazovanje”. Ta serija me je zaista prijatno iznenadila.

Foto VIASAT

Advertisement