Naslovna FILM HIT! Miloš Biković u novom filmu Slobodana Šijana BUDI BOG S NAMA!

HIT! Miloš Biković u novom filmu Slobodana Šijana BUDI BOG S NAMA!

Nakn pauze uzrokovane epidemijom koronavirusa naš proslavljeni reditelj Slobodan Šijan nastavlja snimanje novog filma „Budi Bog s nama“ u kom ćemo u glavnoj ulozi gledati Miloša Bikovića kao zaboravljenog pionira filmske kritike – Boška Tokina.

Tokin je imao gotovo filmski život! Avangardni umetnik, aktivan na srpskoj kulturnoj sceni, prijatelj Crnjanskog, Save Šumanovića, Stanislava Vinavera, dobrovoljac u Prvom svetskom ratu, autor romana Terazije u kome je ispisivao hroniku burnog uspona građanske klase, čovek koji je popularisao film i bio prvi filmski autor koji završio u zatvoru, posle Drugog svetskog rata.

Pročitaj još Počinje snimanje filma i serije ZLATNO DOBA – u glavnim ulogama Viktor Savić, Sloboda Mićalović, Andrija Kuzmanović i DRAGAN BJELOGRLIĆ!

„Sam film nije nekakva istorijski potkovana biografija određenog umetnika, već je više fantazija o sudbini intelektulaca u promenljivim vremenima“, rekao je Slobodan Šijan, reditelj.

Šijan je film nazvao po Tokinovom prvom srpskom avangardnom filmu Budi Bog s nama, koji je misteriozno nestao nakon snimanja. Ko stoji iza toga saznaćemo kroz priču glavnog junaka.

„Zadatak kulture jeste da sačuva sećanja, jer kultura jeste neko sublimisano sećanje… Smatram da je ovo važan film jer mi imamo vrlo bogatu tradiciju i istoriju, ali kinematografija, s obzirom da je to vrlo skup sport, ne može da isprati našu istoriju i naše kulturno bogatstvo“, kaže, takođe u ulozi reditelja, Miloš Biković.

Pročitaj još Vuk Kostić piše scenario za film o proboju SOLUNSKOG FRONTA! Prvi svetski rat kao inspiracija za PUKOTINU

„Neki moj pokušaj je da kroz sve to i neke ozbiljne tonove koji se nadvijaju nad Boškovom sudbinom priđem tom jednom periodu naročito 1924. godini, ionako dosta veselo jer je to vreme mladosti i pokušaja da se izmeni svet koji je tek preživeo užasan rat“, dodaje Šijan.

U stilu velikog reditelja Slobodana Šijana, film Budi Bog s nama, oživeće Beograd iz zlatnog doba dvadesetih godina 20. veka, Beograd avangarde, regetajma, džeza, automobilizma, Beograd – nazivan Parizom na Balkanu.

Foto Promo

Čekirajte Obavezno

Igra sudbine 105. epizoda (petak, 3. jul): ŠOK! Hoće li se Mila i Una POTUĆI nad Aleksinom posteljom? Kome će pripasti Aleksino SRCE?

Komplikuje se situacija u životima Kanačkih i Ožegovića iz dana u dan sve više. Aleksa je i dalje u komi. Donka u...

Drugo ime ljubavi 36. i 37. epizoda, petak, 3. jul (prva, 19.15): Igor BESNI zbog Lolinog venčanja!

Karlo je sve više u problemu zbog venčanja koje nikako da počne. Svesna da je Irena opasna po Krpane, Julija napada Karla...

Igra sudbine 105. epizoda, petak 3. jul (Prva, 21.00): Šta to UNA radi nad Aleksinim uzglavljem? Od njenih reči MILA će IZGUBITI TLO POD...

Nova iznenađenja očekuju nas u 105. epizodi serije "Igra sudbine", a kako se čini - od šokova ćemo se teško oporaviti.

HIT! Snimaju se nova serija i film NEČISTA KRV! U podnožju AVALE niče staro VRANJE!

U podnožju Avale, početkom avgusta, oživeće staro Vranje. Ulicama koje se ubrzano grade uskoro će prolaziti Sofka, Mitke, Koštana, Hadži-Trifun, Tašana...

Kvadratura kruga, subota, 4. jul (RTS 1, 18.30): Nije svaka starost ISTA!

Ljubica Nikolić iz Banjana kod Gornjeg Milanovca ima 94 godine i energiju žene od 50 godina. Ljubica je još uvek bistrog uma,...