Connect with us

FILM

HIT! Miloš Biković u novom filmu Slobodana Šijana BUDI BOG S NAMA!

Published

on

Nakn pauze uzrokovane epidemijom koronavirusa naš proslavljeni reditelj Slobodan Šijan nastavlja snimanje novog filma „Budi Bog s nama“ u kom ćemo u glavnoj ulozi gledati Miloša Bikovića kao zaboravljenog pionira filmske kritike – Boška Tokina.

Tokin je imao gotovo filmski život! Avangardni umetnik, aktivan na srpskoj kulturnoj sceni, prijatelj Crnjanskog, Save Šumanovića, Stanislava Vinavera, dobrovoljac u Prvom svetskom ratu, autor romana Terazije u kome je ispisivao hroniku burnog uspona građanske klase, čovek koji je popularisao film i bio prvi filmski autor koji završio u zatvoru, posle Drugog svetskog rata.

Pročitaj još Počinje snimanje filma i serije ZLATNO DOBA – u glavnim ulogama Viktor Savić, Sloboda Mićalović, Andrija Kuzmanović i DRAGAN BJELOGRLIĆ!

„Sam film nije nekakva istorijski potkovana biografija određenog umetnika, već je više fantazija o sudbini intelektulaca u promenljivim vremenima“, rekao je Slobodan Šijan, reditelj.

Šijan je film nazvao po Tokinovom prvom srpskom avangardnom filmu Budi Bog s nama, koji je misteriozno nestao nakon snimanja. Ko stoji iza toga saznaćemo kroz priču glavnog junaka.

„Zadatak kulture jeste da sačuva sećanja, jer kultura jeste neko sublimisano sećanje… Smatram da je ovo važan film jer mi imamo vrlo bogatu tradiciju i istoriju, ali kinematografija, s obzirom da je to vrlo skup sport, ne može da isprati našu istoriju i naše kulturno bogatstvo“, kaže, takođe u ulozi reditelja, Miloš Biković.

Pročitaj još Vuk Kostić piše scenario za film o proboju SOLUNSKOG FRONTA! Prvi svetski rat kao inspiracija za PUKOTINU

„Neki moj pokušaj je da kroz sve to i neke ozbiljne tonove koji se nadvijaju nad Boškovom sudbinom priđem tom jednom periodu naročito 1924. godini, ionako dosta veselo jer je to vreme mladosti i pokušaja da se izmeni svet koji je tek preživeo užasan rat“, dodaje Šijan.

U stilu velikog reditelja Slobodana Šijana, film Budi Bog s nama, oživeće Beograd iz zlatnog doba dvadesetih godina 20. veka, Beograd avangarde, regetajma, džeza, automobilizma, Beograd – nazivan Parizom na Balkanu.

Foto Promo

Continue Reading
Advertisement