Connect with us

Featured

Beldocs 2020: TOP 5 filmova koje NIKAKO ne smete propustiti!

Published

on

U okviru 13. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs koji će se ove godine održati od 3. do 10. septembra na nekoliko lokacija u Beogradu i onlajn, biće prikazano više od stotinu filmova podeljenih u 17 selekcija. Izdvajamo vam 5 dokumentaraca koje ne smete propustiti.

Sakavem (Sacavém) – Selekcija Profil

Júlio Alves — Portugalija — 2019 — 65′

Putovanje kroz filmove Pedra Koste, fokusirano na njegov rad na filmovima Casa de Lava, Ossos, In Vanda’s Room, Colossal Youth i Horse Money. Izgrađen na vizuelnom i zvučnom pejzažu filmova Pedra Koste i praćen njegovim sopstvenim promišljanjima na tu temu, Sakavem gledaocu pruža pogled na to kako se Kostina filmska estetika oseća i zamišlja.

Nestanak moje majke (The Disappearance of My Mother) – Selekcija Udarni termin

Beniamino Barrese — Italija — 2019 — 94′

Benedeta želi da nestane. Slavna manekenka 60-ih, koja je bila muza Vorholu, Daliju, Penu i Avedonu. Kao radikalna feministkinja 70-ih borila se za prava i emancipaciju žena. Ali u 75. godini života zasitila se svih uloga koje joj je život nametnuo i odlučuje da iza sebe ostavi sve i svakog, da iščezne što dalje od sveta kojeg poznaje. Skrivajući se iza kamere, njen sin Benijamino svedoči njenom putovanju.

Običan pejzaž (Paysage Ordinaire) – Međunarodni takmičarski program

Damien Monnier — Francuska — 2019 — 86′

Francuska, Centralna Bretanja. Sela, polja, crkve, nasipi i živice. 35 kvadratnih kilometara uglavnom obezbeđenih za stočarstvo i ratarstvo. Godina 1958. Povodom zlatne godišnjice venčanja svojih najstarijih članova, seoska porodica se suočava sa objektivom fotografa. Godina 2018. Staje su zamenjene proizvodnim hangarima; električne ograde su zamenile živice. Ali zemlja, životinje, voda, krv i sranja i dalje odolevaju… Najmlađi ljudi na fotografiji uskoro će se penzionisati kao poljoprivrednici. Iz jedne ere u drugu, ono što se menja i šta ostaje govori o ruralnom svetu u kojem su napredak i percepcija sebe blisko povezani.

Pripadnost – Srpski takmičarski program

Tea Lukač — Srbija — 2020 — 50′

Nemci naseljavaju prostor današnje Vojvodine još od kasnog 17. veka. Vremenom, običaji i tradicije se mešaju i nekadašnji došljaci postaju starosedeoci i lokalci. Međutim, Drugi svetski rat stavlja na test donedavne komšije i otkriva najgore i najbolje u ljudima. Pobeđeni, kolektivno krivi, njihov trag će se zatrti. Ostaće Vojvodina i mesta koja su obeležili, tihi svedoci i nemi tragovi postojanja.

Ring snova (Ring of Dreams) – Selekcija Vatromet           

Willem Baptist — Holandija — 2019 — 70′

U svetu gde se fantazija susreće sa stvarnošću, Tengkva vodi grupu holandskih rvača, pokušavajući da istrenira novu generaciju superheroja. Sa slabim šansama za slavu i malo novca u igri, uspeće samo oni najrešeniji. Ring snova govori o tome kako se boriti za svoje snove, uprkos demantovanju od strane naše dosadne svakodnevice.

Više informacija o programu, satnicama i lokaciji možete naći na sajtu https://www.beldocs.rs/.

Foto PromoStil

Continue Reading
Advertisement