Connect with us

Preporuke

Serija dana – nedelja, 6. septembar: Detektiv Merdok (Epic Drama, 19.30)

Published

on

MURDOCH MYSTERIES, 2008, Kanada, Velika Britanija, 48 min. od 19.30 – epizode 2 i 3.

Ako bismo „Merdokove misterije“, koje se snimaju od 2008. godine morali da krstimo u duhu popularnih „Istražitelja“ onda bismo za naziv definitivno odabrali „Mesto zločina: Toronto“. Jer, upravo na ulicama ovog kanadskog grada detektiv Vilijam Merdok (kog igra i u 51. godini veoma atraktivni Janik Bison) u razrešavanju zločina predvodi svoj mali tim koji čine policijski inspektor Brakenrejd (Tomas Krejg), doktorka Džulija Ogden (Helen Džoj) i policajac Džordž Krebtri (Džoni Heris).

Devetu sezonu pratimo na kanalu EPIC DRAMA, dok se drugi, a od 10. septembra i treći ciklus prikazuju na kanalu FOX Crime u terminu od 16.10.

Mada bi se „Merdokove misterije“ zaista mogle nazvati pretečom „Istražitelja“, budući da junak serijala u rešavanju slučajeva koristi sve – od skenera, preko identifikacije otisaka prstiju do sonara i metoda forenzike 21. veka, davno pre nego što je bilo šta od ovoga otkriveno, Merdok je žanrovski ipak bliži Šerloku Holmsu i genijalnom Erkilu Poaru. Mozak je njegova najefikasnija alatka za razoružavanje kriminalaca. A kada je reč o gledaocima – njih već 13 sezona drži u punoj pripravnosti dobro proverenim taktikama.

Ocena na IMDB 8.1

#Reč glavnog glumca Janika Bisona:

– „Merdokove misterije“ imaju sve. Dramu, komediju, avanturu, pa čak i malo naučne fantastike. Kod mog junaka dopada mi se to što on nije klasičan detektiv u današnjem smislu te reči. Kada gledate slične moderne serije akcija se uvek završava sa negativcem u nokautu. Međutim, moj Merdok je gospodin sa kraja 19. i početka 20. veka, finih manira i u uvek uredno ispeglanom odelu, koji će patosiranom probisvetu uvek džentlmenski izviniti zbog toga što je morao da ga udari – poručuje Janik Bison, koji otkriva da se ni posle 12 godina još nije umorio od role gospodina detektiva. I zaista, ovak krimić je stvoren da zadovolji sve ukuse. I one koji vole da aktiviraju vijuge, zatim ljubitelje kvalitetne jurnjave i „tabanja“, ali i one koji su odrasli uz Moldera i Skali. Budući da se Merdok susreće i sa slučajevima iz mistične zone poznatije kao „Dosije Iks“ – mali zeleni su zagarantovani gosti.

Foto Promo

Continue Reading
Advertisement