Connect with us

TV

Stiže nova domaća drama REKONSTRUKCIJA, a zatim i KIDANJE

Published

on

U sklopu saradnje Radio-televizije Srbije i Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, danas je počelo snimanje televizijske drame „Rekonstrukcija“, koju je po originalnom tekstu Staše Bajac u scenario, zajedno sa autorkom, adaptirao student režije i reditelj ove Srđan Marković. Kompletna realizacija se odvija pod supervizijom profesora Gorana Pekovića, mentora ovoga projekta, i urednika TV drame „Rekonstrukcija“ Marka Novakovića, odgovornog urednika Redakcije dramskog i domaćeg serijskog programa.

Pročitajte još Srpski junaci srednjeg veka 2, epizoda 2 – CAR UROŠ! (Petak, 9. oktobar, RTS 2, 20.05)

 – „Rekonstrukcija“ govori o maloletničkom nasilju, uticaju društva na pojedinca i istraživanju seksualnosti. Glavni sukob drame je između mačističkog sveta prepunom preradsuda i nekim totalno suprotnim svetom koji je duboko potisnut u društvu. Ideja drame je da istina nikad nije celovita, da je uvek subjektivna i da je teško i nemoguće doći do apsolutne istine koja bi zadovoljila sve – kaže Marko Novaković. – Radnja ne teče hronološki i ispresecana je scenama ispitivanja razredne u kojima saznajemo određene stvari o našim glavnim junacima Nemanji, Milošu i Jovani. Oni su zapravo drugačiji u scenama u kojima nema razredne i likova poput Pavla, Dušana i ostale Nemanjine ekipe koji su kao alegorija za jedno nasilno i okrutno društvo…

„Rekonstrukcija“ Andrija Nikčević, Filip Stankovski i Teodora Dragičević

Reditelj TV drame „Rekonstrukcija“ Srđan Marković apsolvent na filmskoj i TV režiji na FDU, direktor fotografije je student druge godine na smeru kamere Filip Tasić, a producentski posao preuzela je Sofija Saljnikov, kojoj je ovo master rad na studijama. Scenograf je studentkinja četvrte godine scenografije Sanja Usanović, a kostimograf studentkinja treće godine kostima Maša Ćešić, obe studentkinje Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Montažu potpisuje apsolvent na smeru montaže Marko Džambić, a i snimanje i obradu zvuka takođe će raditi student FDU-a Sergej M. Vučković.

Pročitajte još TOP 12 činjenica koje NISTE ZNALI o MILOŠU BIKOVIĆU! Njegova ocena iz VLADANJA u OSNOVNOJ školi će vas ŠOKIRATI!

            U glavnim ulogama pojavljiju se studenti glume sa Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu – Andrija Nikčević, Filip Stankovski i Teodora Dragičević, ulogu razredne tumači iskusna srpska glumica Bojana Zečević, a u ostalim ulogama pojavljuju se mladi student glume Pavle Čemerikić kao i i tri mlada studenta režije Luka Mihailović, Jovan Dimoski i Matija Lukač.

Pročitajte još “Hotel Balkan” deseta epizoda – 5. oktobar RTS 1 od 20.05: Opasne UCENE dovode do PUCANJA

            Do kraja oktobra ove godine planirano je snimanje još jedne TV drame koje će zajedničkim snagama realizovati RTS i FDU. Radi se o tekstu „Kidanje“, mlade dramaturškinje Katarine Mitrović. I ovaj projekat takođe će realizovati studenti nekoliko umetničkih fakulteta iz Beograda. Premijera televizijskih drama „Rekonstrukcija“ i „Kidanje“ očekuje se u prvoj polovini 2021. godine.

Foto PROMO

Advertisement