Connect with us

NE PROPUSTITE

SAJBER KEŠ! 12 reči koje vode do prljavog novca – hit serija na SUPERSTAR TV

Published

on

Serija „12 reči” u produkciji Telekoma Srbija i Public filma, koja se svakog vikenda emituje na Superstar TV kanalu, ima sve elemente uspešne kriminalističke drame. Od prvih scena uvlači nas u mrežu organizovanog kriminala i sudstva u čijem centru je mladi advokat problematične prošlosti. Očekivano, akteri priče su mafijaški bos čija je imperija uzdrmana, ambiciozni advokat koji ne preza da uprlja ruke. Tu su i računovođa u bekstvu od zakona i korumpirani predstavnici organa reda.

Međutim, kako se zaplet komplikuje, blokirane bankovne račune menja crno tržište kriptovaluta. Bitan deo slagalice postaju bitkoin rudari i hakeri. Ukoliko vam ovi termini ne znače mnogo, možda će vam ovaj tekst pomoći da bolje razumete zašto je 12 reči iz naslova baš toliko važno.

SMEH ZAGARANTOVAN! Andrija Milošević u novoj komediji na SUPERSTAR TV

Kriptovalute. Najpoznatija od njih, bitkoin, stvorena je sa idejom da delimično zameni postojeće valute i da korisnicima omogući slobodnu trgovinu, bez posrednika i centralizacije. Upravo takvo tržište idealno je za sumnjive tokove novca. Ipak, pošto je u pitanju novac, neka sigurnost od zloupotreba mora da postoji, pa centralnog regulatora u ovom slučaju menjaju kriptografija i blokčejn (blockchain).

Blokčejn. Tehnologija uz pomoć koje funkcionišu kriptovalute. To je javna knjiga potvrđenih transakcija, koje su zapisane u blokove informacija i povezane kriptografskim vezama. Sve transakcije objavljuju se na mreži i potvrđuju se kroz proces koji se zove majning (rudarenje).

NOVITET! Čuvena serija “La Casa de Papel” dobija korejsku verziju

Majning. Termin je nastao kao paralela pravom iskopavanju ruda, jer i kriptovalute svoju vrednost crpe iz ograničene količine. Za rudare kriptovaluta, nagrada su bitkoini. Tu na scenu stupa „bradonja“ iz prve epizode i njegovi brojni računari koji se od neprekidnog rudarenja pregrevaju. 

Bitkoin novčanik. Prva stvar koju početnici u sajber-biznisu treba da urade jeste da otvore ovakav novčanik. To nas dovodi do 12 reči iz naslova serije koje su zapravo ezervna šifra za novčanik. Bez tog jedinstvenog, nasumično generisanog skupa reči nema ni poslovanja.

Rudarenje kriptovaluta

U uzbudljivoj priči koja po scenariju i produkciji može parirati svetskim ostvarenjima ovog žanra, pored Viktora Savića, koji maestralno tumači lik mladog advokata, tu je i Tihomir Tika Stanić kao njegov mentor. A glume još i Nikola Pejaković, Ivana Vuković, Filip Đurić, Filip Đuretić, Marija Bergam, Denis Murić, Nebojša Milovanović, Slobodan Ninković, Branka Pujić, Davor Golubović i mnogi drugi.

Serija „12 reči“ emituje se svake subote i nedelje od 21.00 na kanalu Superstar TV koji mogu pratiti korisnici mts TV-a, kablovskog operatora Supernova i satelitske televizije m:SAT TV, kao i korisnici u regionu preko m:tel-a CG i BiH i širom sveta preko GO4TV.

Foto PROMO

Advertisement