Connect with us

NE PROPUSTITE

Planeta ZEMLJA iz OPASNE blizine na VIASAT NATURE

Published

on

U trodelnoj seriji Opasna Zemlja, koja će biti premijerno emitovana u subotu 15. maja u 21.15, na kanalu Viasat Nature, tema su video-snimci snimljeni s namerom ili slučajno. Videćemo vulkane, lavine, ledene bregove, uragane, munje i polarnu svetlost iz novih i neverovatno bliskih uglova.

Pročitajte još OTKRIVAMO – Miloš Biković od 23. maja na RTS u novoj HIT SERIJI! Pre MARAŠA postaje ČUVENI RUSKI PEVAČ! Evo o ČEMU JE REČ!

U jednoj od epizoda videćemo planinu Otake, drugi po veličini vulkan u Japanu. Taj vulkan je  27. septembra 2014. neočekivano imao erupciju. Sivi oblaci pepela su se za nekoliko minuta raširili po okolini. Erupcija je prouzrokovala smrt više od 50 ljudi – neki su bili zdrobljeni padajućim krhotinama, ali većina se ugušila od otrovnih gasova. Prema video-snimku načinjenom mobilnim telefonom nedaleko od mesta erupcije, smrtonosni oblak pepela je neobičan jer je bele boje. Dakle nije bila magma, već je para izlazila iz dubine planine. To je zato što je to bila vrlo retka, takozvana freatska erupcija na planini Otake, tokom koje je voda unutar planine došla u kontakt sa magmom i u trenutku isparila, što je dovelo do eksplozije pare. Ovakva erupcija je brz proces, pa ju je teško predvideti, štaviše, za parom često slede štetni gasovi, koji se brzo šire na sve koji pokušavaju da pobegnu iz tog područja.

Pročitajte još SAZNAJEMO – Serija PEVAČICA ogoliće ESTRADU DO KOŽE! Saznaće se SVE! Kako se prave lažni skandali, KO su današnje ZVEZDE… A evo i kada…

Takođe gledaćemo i priču o lavinama u kojima godišnje strada na stotine ljudi. Spasioci u proseku mogu da iskopaju samo polovinu onih koji su zatrpani ispod snega. Ali šta uzrokuje da zid napravljen od sićušnih pahuljica ima smrtonosnu moć? Snimak sa kamere na kacigi skijaša koji je preživeo lavinu pokazuje kako snežne pahuljice lete jedna preko druge. One se sudaraju stvarajući trenje velike brzine jedna između druge, dok se lavina spušta na skijaša. Ovo je stvorilo toplotu, zbog koje se sneg topio, stvarajući mali sloj vode koji je jedva vidljiv golim okom. E baš taj sloj ne samo da povećava težinu i gustinu pahuljica, već ih čini lepljivima, praveći od njih pravi snežni zid, koji, ako vas ikada zahvati, izgleda kao da vas neko žive betonira.

Pročitajte još EKSKLUZIVNO OTKRIVAMO – Stiže VOJNA AKADEMIJA 6! Scenario NAPISAN! A evo i KADA počinje SNIMANJE!

Savremene video-tehnologije omogućavaju nam da zabeležimo ove pojave (slučajno ili namerno), tako da analizom ovih snimaka možemo dobiti odgovore na svoja pitanja. A serijal „Opasna zemlja“ istražuje ova pitanja, samo na kanalu Viasat Nature.

Foto PROMO

Advertisement