Connect with us

FILM

Film OAZA je srpski kandidat za OSKARA! Reditelj Ivan Ikić otkriva ZAŠTO je zbog te vesti nastao MUK u medijima!

Published

on

Reditelj Ivan Ikić dolazi na 14. Leskovački internacionalni festival filmske režije sa filmom „Oaza“, koji je i srpski kandidat za nominaciju za nagradu Američke filmske akademije.

Reditelj otkriva kako je primio vest da je „Oaza“ srpski kandidat za Oskara.

Pročitajte još HIT! Glumica Jelisaveta Orašanin otkrila ŠTA misli o tome što PEVAČICE postaju glumice! EVO i zbog ČEGA žali!

– Nisam očekivao takvu odluku i odluka komisije me je prilično iznenadila. S obzirom na sve kontraverze koje poslednje dve decenije prate ovaj izbor, odluka da „Oaza“ bude kandidat naše zemlje deluje prilično neverovatno, čak i nama koji smo je stvarali. Toliko je nevorovatno da je zbunilo i same medije koji su do sada uvek sa fanfarama pratili kandidate. Ovaj put nastao je muk, a vest o kandidaturi je u novinama bila kraća od prosečne umrlice – kaže reditelj, i dodaje:

– Mene iskreno raduje ako je ovo početak diskontinuiteta i jedna nova šansa za naš film da se jednim ozbiljnijim pristupom uključimo u trku za Oskara i redefinišemo šta od te trke želimo, pošto put kojim smo do sada išli evidentno nije dao nikakve rezultate.

Pročitajte još HIT! OVAJ glumac je zakasnio na prijemni, pa bio KAŽNJEN! Danas ga upoređuju sa Danilom Batom Stojkovićem! EVO o KOME je reč!

Film se prikazuje na LIFFE festivalu u Leskovcu koji vrednuje režiju.

– Moj prethodni film „Varvari“ je pobedio na festivalu 2015. i ja tada na žalost nisam bio u Leskovcu, tako da je ove godine prilika da se nadoknadi propušteno.

Na pitanje da li je namerno „Oazu“ stvarao kao film o slobodi i kako je ta ideja sazrevala, reditelj kaže:

Pročitajte još Marijana Mićić otkrila kroz kakve muke prolazi u trudnoći! EVO o ČEMU je reč!

– Ideja slobode se nužno nameće u filmu u kome junaci žive u jednom zatvorenom, gotovo logosrskom sistemu. Ona je čak i opasnost jer u tom kontekstu može da bude veoma suviše očigledna autorska ideja. U filmu sam tražio način kako ona kroz sitne pukotine u sistemu uspeva da izađe na površinu u jednom veoma iskrenom i bolnom obliku.

„Oaza“ je film i o onome što skrivamo – emocijama koje bujaju, a koje potiskujemo eliminišemo danas.

Pročitajte još Kolo sreće 12. epizoda – ŠOK! Drina je RASKRINKALA ELENU! A evo i KAKO!

– Moja ideja je bila da gledalac makar tokom trajanja filma uđe u svet mojih junaka i proživi sa njima to vreme glajući na svet iz njihove perspektive. Onoliko koliko dopustite da vas film uvuče u sebe, toliko je snažna emotivna katarza kada se film završi. Ovo je film koji svakako ostavlja posledice na gledaoce i te posledice uopšte ne prolaze brzo i lako i uopšte nije bezbolno na kraju.

„Oaza“ nije tipičan projekat, na ivici je eksperimenta. Reditelj otkriva kako se snalazio u tim nesigurnim vodama:

– Ta nesigurnost i neizvesnost je ono što mene u rediteljskom smislu motiviše. Mislim da film nastaje u tom našem suočavanju sa napoznatim u trenutku kada svaki plan propadne i kada sve ono što smo mislili da kontrolišemo postane sasvim van naše kontrole. U toj situaciji se najbolje snalazim. To je moj prostor kojim najbolje vladam. Tu počinje režija.

Pročitajte još Igra sudbine – ŠOK! Sofija je PRETUČENA U ZATVORU! A evo i ZBOG ČEGA!

U rediteljskom pristupu najvažnije tokom snimanja mu je bilo da očuva kontinuitet.

– Film se svakodnevno raspada pred vama na snimanju i vi kao reditelj pokušavate na sve načine da vratite u okvire vaše zamisli – kaže reditelj.

Foto Printscreen YouTube Fame Solutions

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM i FACEBOOK

Izvor: filmitv.rs/Telegraf

Continue Reading
Advertisement

Copyright © 2021 | All Rights Reserved Film&TV | Optimizacija sajta: Happy Media