Connect with us

Domaći film

Uskoro: Film “Sveta Petka – Krst u pustinji” (VIDEO)

Film “Sveta Petka – Krst u pustinji”, u režiji Hadži-Aleksandra Đurovića, snimljen je po romanu “Petkana” Ljiljane Habjanović Đurović

Published

on

Pobožna devojka Paraskeva napušta svoj život među ljudima i provodi 40 godina u pustinji – boreći se sa iskušenjima, gresima i unutarnjim demonima. Ovo je u najkraćim crtama sinopsis romana “Petkana”, koji je preveden na sedam svetskih jezika i – bio je prekretnica u karijeri književnice, ali i nadolazeća ekranizacija tog dela pod nazivom “Sveta Petka – Krst u pustinji”.

Istorijsko-biografska drama govori o najpoštovanijoj i najdražoj Svetiteljki pravoslavlja i sprskoj Svetiteljki Prepodobnoj Majci Paraskevi. O Hrišcanstvu pre podele Crkava. O ljudskoj milosti i bliskosti između dve žene različitih vera, kultura i porekla. O Petkinoj ljubavi prema Gospodu i putu do Njega. O svim mukama Njenih traganja. O borbama koje je vodila sa Gospodarem ljudskih slabosti i sa sobom samom, u pustinji, sa one strane Jordana. O tome kako je pobožna devojka postala Svetiteljka. O suštinskim ljudskim vrlinama i slabostima. O tome kako su otkrivene Njene mošti.

Snimanje filma je počelo u aprilu 2018, u manastiru Sveti Roman, kod Đunisa. Neke scene su ekranizovane u Donžon kuli tvrđave u Baču

Film o velikoj pravoslavnoj svetiteljki i zaštitnici žena, osim u Srbiji, sniman je i u Jordanu. I to upravo u pustinji u kojoj je Sveta Petka provela četrdeset godina života.

– Trudili smo se da ne odstupamo previše od knjige dok smo radili scenario. Ali, nastojali smo i da mu damo autorski pristup. Ovo žanrovski nije komercijalan film, ali će biti svima zanimljiv. Ima scena koje su dodate, neke scene smo izbacili – rekao je pre početka snimanja reditelj Đurović.

Rad na scenariju je trajao dve i po godine. Zanimljivo je to i da je i 2018. godine Sinod Srpske pravoslavne crkve – na predlog patrijarha Irineja – porodici Đurović dao blagoslov za snimanje.

Inače, Sveta Petka je rođena u Vizantiji, u gradu Epivatu, a živela je i umrla u 11. veku. Posle smrti imućnih roditelja nasleđe je razdelila sirotinji i zamonašila se u Carigradu. U tom gradu su i počivale mošti svetiteljke, zatim su prenete u Trnovo. Počivale su i u Beogradu, a sada su u rumunskom gradu Jašiju.

Foto: Promo / IMDb

Izvor: filmitv.rs / Mondo

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

Advertisement