Connect with us

Domaći film

Domaći film “Trag divljači”: Omaž crnom talasu (VIDEO)

“Trag divljači” govori o perspektivnom novinaru koji, istražujući svirepo ubistvo, otkriva mrežu skrivenih porodičnih tajni i komunističkih zločina

Published

on

Radnja filma “Trag divljači” se odvija 1979, u izmišljenom gradu Vranovcu u Istočnoj Srbiji. Glavni likovi su Jugoslav – ambiciozni novinar u državi koja strogo kontroliše medije i ostavlja malo prostora za istraživačko novinarstvo – i Blagoje, potpukovnik UDBE pred penzijom. Putevi im se ukrštaju kad brutalno ubistvo u srpskoj varošici potrese jugoslovensku javnost. Obojica idu da istraže slučaj, iz različitih pobuda.

“Trag divljači” je zasnovan na književnim delima Živojina Žike Pavlovića, oca reditelja, kao što su “Zid smrti” i “Lapot”. Zanimljivo je da je od ideje do realizacije prošlo 10 godina.

“Put je bio mučan i trnovit, koliko i lep i inspirativan, prepun uspona i padova, ushićenja i razočaranja. Nadam se da će konačan utisak biti zadovoljavajući”, rekao je reditelj.

Film predstavlja omaž Žiki Pavloviću, i neke scene su snimane u porodičnoj kući Pavlovića, gde je književnik napisao nekoliko romana. Takođe, film je i posveta crnom talasu.

– Ideja je bila da film bude posveta Crnom talasu – kao i film noaru – kroz pojedine citate, kao i mestimične dramaturške i estetske celine. Ipak, u današnje doba 21. veka, nije moguće snimiti film koji pripada pokretu iz 1960-ih godina. Publici bi to delovalo staromodno i nezanimljivo, čak i nerazumljivo. Zato smo koristili spoj starog i modernog, te pravili neku našu, novu, modernu verziju crnotalasovskog film noara – kaže Pavlović, i dodaje:

– Najpre bi se moglo reći da je “Trag divljači” povratak estetici filmova iz 1970-ih godina. Pored citata filmovima Žike i Crnog talasa – odaju se omaži i filmovima kao što su “Kineska četvrt” Romana Polanskog, “Jahači na duge staze” Voltera Hila, “Prezir” Žan – Lika Godara. Film je zamišljen kao prvi deo trilogije o propasti SFRJ, iako se neće baviti “dešifrovanjem razloga naše propasti”.

Zvučna glumačka ekipa

Ostvarenje “Trag divljači” je premijerno prikazano na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Puli. U domaćim bioskopima prikazivanje je planirano za proleće 2022. godine.

Scenario su napisali Nenad Pavlović, Đorđe Milosavljević i Dimitrije Vojnov. Glavne uloge tumače: Radivoje Bukvić, Predrag Miki Manojlović, Nada Šargin, Miloš Timotijević, Boris Milivojević, Srđan Todorović, Milena Pavlović, Dragan Bjelogrlić, Milena Radulović i drugi.

Foto Promo / FCS

Izvor: filmitv.rs / Danas

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

Advertisement