Connect with us

Domaće serije

Evo kako izgleda PRAVA vlaška CRNA SVADBA! Igraju KOLO NA GROBU! Pogledajte VIDEO!

Upozorenje: neke scene su veoma potresne. Video NIJE za svakoga!

Published

on

Crna svadba. Ako za neki običaj možemo reći da je na svu sreću zaboravljen, onda je to definitivno baš „crna svadba“. Osim što je ponovo oživeo kroz seriju istog naziva koju gledamo svakog vikenda na kanalu Superstar TV i na RTS 1.

I dok javnost sabira utiske, mnogi se pitaju kako je zapravo izgledao jedan od najmorbidnijih običaja u Srbiji. Da li baš onako kako je prikazan u seriji?

Crna svadba je stari vlaški obred. Prilikom smrti muškarca koji je po godinama stasao za ženidbu, ali je ostao neoženjen, sahrana je izgledala drugačije.

Važio je običaj da pokojnik bude sahranjen u svadbenom odelu i da ga isprati verenica ili neka druga mlada devojka odevena u venčanicu.

Akteri ovog običaja bili su i svi prisutni na sahrani koji se obuku i okite kao svatovi.

Povorka kreće do centra sela, trubi se, čuje muzika, ali svi plaču. Zatim se stiže do groblja, grobnog mesta i tu se lomi barjak. Nakon toga sledi klasična pomana, ali samo uz muziku.

Takozvano “kolo za pomanu”, odnosno kolo za mrtve još jedan je neobičan vlaški običaj.

 

Kolo za mrtve se igralo u pravcu kazaljke na satu, dok svi plaču i igraju. Suština je da se preminulom obezbedi sve ono što nije imao, čak i svadba.

Daće praćene plesom i gozbom omogućavale su blagostanje pokojniku na onom svetu.

Snimak iz jula 1993. godine prikazuje „kolo za pomanu“ na Miroču:

 

 

Brak sa pokojnikom bio je ugovoren na godinu dana. Najpotresniji trenutak je bio kada majka pokojnika mora da zaigra svadbeno kolo na grobu svoga sina.

Verovalo se da će taj brak biti realizovan u zagrobnom životu.

Devojka koja se udala za mrtvog čoveka ima pravo ponovo da se uda, ali će ona, nakon svoje smrti, biti sa svojim prvim “suprugom”.

Kako bi priča bila što pompeznija, danas se ovom običaju pridodaju razni detalji koji inicijalno nisu bili deo vlaškog obreda.

BONUS VIDEO UBICE MOG OCA 5: Otkrivamo sve tajne nove sezone

 

 

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

Izvor Film i TV/Espresso

Advertisement