Connect with us

Domaći film

Miloš BIKOVIĆ i Miodrag RADONJIĆ u SRPSKOM istorijskom SPEKTAKLU! Evo o čemu je reč

Posle trilogije “Južni vetar”, reditelj Miloš Avramović snima istorijski film?

Published

on

Filmska priča “Južni vetar” promenila je tokove srpske kinematografije u meri u kojoj to nisu očekivali ni sami autori i protagonisti. Ogroman uspeh naterao je reditelja Miloša Avramović da sa glavnim glumcima Milošem Bikovićem i Miodraga Radonjića poželi da ekranizuje i roman “Seobe” Miloša Crnjanskog.

– Mnogo sam ponosan na tatu. Pozvao je sve te silne ljude, imao razne prilike koje bi mnogi odmah zgrabili, ali ostao je skroman i na zemlji. Njegove najveće ljubavi su porodica, knjiga i Srbija. Otac je ponosan na mene. Ne sviđa mu se što u filmu “Južni vetar” ima puno psovki. Njegova želja, a i moja je, da napravimo neku novu verziju “Seoba” za našu televiziju. Pokojni Saša Petrović nije uspeo da ih završi, a mislim da je vreme da se opet pokrene ta priča – najavio je Avramović.

Najveća golgota, podsetimo, zadesila je Aleksandra Sašu Petrovića, koji se više od deset godina borio i sakupljao sredstva da na film prenese ono što je smatrao svojom autorskom misijom: “Seobe” Miloša Crnjanskog. Prvi deo rađen je u jugoslovensko-francuskoj koprodukciji, gde su Francuzi Petroviću pomogli s mnogo više novca i saradnika, jer je bio rođeni Parižanin i nosilac francuske Legije časti. Ometan sa svih strana, Petrović je “Seobe” završio 1989, da bi ih gledaoci videli tek 1994, kad se Jugoslavija raspala i kad stradanje srpskog naroda nije naišlo na onakve emocije kakve su utkali u svoje delo i Crnjanski i Petrović.

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

Foto Promo

Advertisement