Connect with us

Domaći film

Heroji Halijarda: Uskoro nastavak snimanja! Može li SRBIJA sa ratnom dramom do nominacije za OSKAR?

Radoš Bajić poručuje: “O Oskaru neka drugi sanjaju”

Published

on

Drugi svetski rat trajao je šest godina i jedan dan. Isto toliko biće potrebno da bi se ispričala priča o “Misiji Halijard”, najvećoj operaciji spasavanja života savezničkih pilota u Drugom svetskom ratu, koju će ekranizovati proslavljeni reditelj i scenarista Radoš Bajić. Film “Heroji Halijarda” i serija “Vazdušni most” pripremani su tri godine, snimaće se dve, a post-produkcija trajaće oko godinu dana. Radi se temeljno, predano i ambiciozno, jer jedino tako može da se na veliki, a potom i na mali ekran iznese priča koja će u produkcionom smislu biti na najvišem svetskom nivou.

U pisanju scenarija učestovali su, takođe, čuveni dramaturg Dušan Kovačević i Strahinja Madžarević (“Crna svadba”, “Grupa”, “Lihvar”), a za potrebe snimanja angažovano je više od 120 glumaca. Od toga čak 40 američkih i engleskih glumaca. Petar Božović, Žarko Laušević, Nela Mihailović, Nikola Rakočević, Vučić Perović, Teodora Dragičević, Čubrilo Čupić, Radovan Vujović, Milan Vasić, Aleksandar Đurica, Isidora Minić, Jovo Maksić, Ivan Vučković, Nenad Heraković, Dragan Petrović, Ljiljana Blagojević, Nedeljko Bajić, Jadran Malkovič… samo su neka od domaćih glumačkih imena koje ćemo gledati u filmu “Heroji Halijarda”.

Prva faza snimanja filma „Heroji Halijarda“ završena je 2021, a druga bi trebalo da počne na proleće ove godine. Premijera je planirana na proleće 2023.

– Verujem da će “Halijard” u produkcijskom smislu biti na najvišem svetskom nivou. Čuvam se velikih reči, ali nakon završene montaže materijala koji smo snimili 2021. godine, mogu da kažem da smo na najboljem putu da napravimo ozbiljan i respektabilan film i seriju – kaže Radoš Bajić i dodaje: – “Heroji Halijarda” su srpski projekat iz naše vizure, iz pogleda i duše srpskog naroda koji je prema velikoj američkoj naciji pokazao ogromnu humanost, dobročinstvo, i dobrotu – tako što je 1944. godine od sigurne smrti spasao preko 500 mladića iz Dakote, Teksasa, Kalifornije, Minesote, Virdžinije… Da li to u SAD pamte ili ne, oni znaju – ali će ih film sigurno podsetiti. I verujem, postideti zbog 17 tona radioaktivnog uranijuma koji su bombama izručili na glavu srpskom narodu u svom “Milosrdnom anđelu” 1999. godine. Zbog čega je procenat smrtnosti od malignih bolesti u Srbiji u poslednjoj deceniji u zastrašujućoj progresiji. Zbog toga niko nije odgovarao, niti će odgovarati.

Nominacija za Oskar

Heroji-Halijarda-Zarko-Lausevic-Petar-Bozovic-Boda-Ninkovic

„Heroji Halijarda“: Žarko Laušević, Petar Božović, Boda Ninković

Na pitanje da li očekuje da će “Heroji Halijarda” biti nominovani za Oskar, Bajić je odgovorio:

– O tome i ne razmišljam. Oskar je prevashodno političko i finansijsko pitanje, pa tek onda umetničko. Daleko smo mi od Oskara. Da bi neko dobio Oskara, nije dovoljno da napravi najbolji film. Za nagradu Oskar potrebno je da se sklope kockice, da globalni medijski i politički kontekst bude takav da neka mala zemlja trijumfuje. To se najbolje vidi na primeru filma “Aida” – bez obzira na ogromnu potporu i pritisak islamskog sveta. Da se taj film pojavio pre pet godina – verujem da bi dobio Oskara. Danas, ta tema jeste prisutna, ali nije više u primarnom fokusu onih koji uređuje svet i sve relevantno u njemu. I na kraju, za Oskara je potreban ogroman novac, za marketing, reklamnu kampanju i lobiranje – što je u našem slučaju misaona imenica. Zbog toga je sva moja energija usmerena isključivo na kreativni napor da napravimo najbolji mogući film – a o Oskaru neka sanjaju drugi.

Radnja filma “Heroji Halijarda”

Ratna drama “Heroji Halijarda” inspirisana je najvećom pojedinačnom akcijom spasavanja oko 500 američkih i drugih savezničkih pilota iza neprijateljskih linija u istoriji svetskog vazduhoplovstva. Odigrala se na improvizovanom aerodromu u selu Pranjani, u podnožju Suvobora uz logističku podršku Jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini pod komandom Draže Mihailovića 1944. godine, poznatom po kodnom imenu “Operacija Halijard”.

Pored te, na istorijskim činjenicama zasnovane linijama priče, ključni akteri su članovi porodice Jović. Dva brata iz te porodice nalaze se u sukobljenim vojskama, Mirko je u četnicima a Sreten u partizanima. Njihov otac pokušava da zaštiti najmlađeg sina da se ne priključi nijednoj vojsci. Priča o “Halijardu” je, zapravo, apoteoza herojstvu, prijateljstvu, dobročinstvu, plemenitosti i patriotizmu.

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

Foto Contrast studios za filmitv.rs

Izvor Film i TV / Blic

Advertisement