Connect with us

FILM

OSKAR 2022 Ovaj film proglašen je za NAJBOLJI! A evo koji je VELIKI SKANDAL obeležio DODELU! (VIDEO)

Ovakav incident ne pamti se u istoriji Oskara

Published

on

CODA Oskar 2022

OSKAR 2022 manifestacija posvećena najboljim kinematografskim delima u protekloj godini održana je 94. put u zlatnom Holivudu, a evo i koji filmovi su proglašeni vrednim statue Zlatnog dečka.

Film „CODA“ rediteljke Šan Heder (Sian) osvojio je rano jutros Oskara za najbolji film na 94. svečanoj dodeli nagrada američke Akademije filmskih umetnosti i nauka u pozorištu Dolbi u Los Anđelesu, a samu ceremoniji je obeležio incident glumca Vila Smita (Will Smith).

„CODA“ je osvojio još Oskara – za najbolju mušku sporednu ulogu koju je dobio gluvi Troj Kotsur (Troy) i Oskara za najbolji adaptirani scenario. Kotsur je posvetio nagradu posvetio zajednici gluvih i osobama sa invaliditetom. Film je rimejk francuskog ostvarenja „La Famille Belier“ iz 2014. reditelja Erika Lartigoa (Eric Lartigau), dok naziv filma „CODA“ predstavlja skraćenicu za „Child of deaf adult“.

Favorit na dodeli Oskara sa 12 nominacija bio je mračni vesterne „The Power of the Dog“ Džejn Kempion (Jane Campion) koja je osvojila Oskara za režiju. Ona je treća žena koja je osvojila Oskara u toj kategoriji posle Ketrin Biglou (Kathryn Bigelow) (2010) i Kloi Žao (Chloe Zhao) (2021).

Novozelanska rediteljka je 1994. godine osvojila Oskara za najbolje adaptirani scenario za ostvarenje „Klavir“.

Vil Smit koji je dobio Oskara za najboljeg glumca za ulogu u filmu „King Richard“ posvećenom teniserkama, sestrama Sereni i Venus Vilijams (Williams) izazvao je incident tokom večeri ali se potom izvinio.

Glumac se popeo na binu i vidno ljut, ošamario je komičara Krisa Roka (Chris Rock) koji se našalio na račun obrijane glave Vilove supruge Džejd Pinket Smit (Jade Pinkett), koja pati od alopecije, značajnog gubitka kose.

Smit je Roku rekao da ostavi njegovu ženu na miru, dok je komičar posle dobijenog šamara rekao da je to „najveća noć u istoriji televiziji“. Rok je uporedio obrijanu glavu Vilove supruge sa obrijanom glavom Demi Mur (Moor) u filmu „Dži Aj Džejn“ Ridlija Skota (Ridley Scott) iz 1997. godine.

„Ljubav vas tera da činite lude stvari“, rekao je glumac primajući nagradu.

Ostvarenje „Dune“ Denija Vilneva (Denis Villeneuve) sa ukupno 10 nominacija osvojilo je četiri Oskara u tehničkim kategorijama i uručenja tih nagrada su snimljena unapred, kako je ranije najavila Akademija.

Spisak glavnih dobitnika na 94. dodeli Oskara, nagrada američke Akademije filmskih umetnosti i nauka, održane u pozorištu Dolbi u Los Anđelesu.

– Najbolji film: „CODA“ rediteljke Šan Heder (Sian)

– Nabolja režija: Džejn Kempion (Jane Campion)

– Najbolji glumac: Vil Smit (Will Smith)

– Najbolja glumica: Džesika Čestejn (Jessica Chastain)

– Najbolja muška sporedna uloga: Troj Kotsur (Troy)

– Najbolja ženska sporedna uloga: Arijana DiBouz (Ariana DeBose)

– Najbolji strani film: „Drive My Car“ (Japan)

– Najbolji dokumentarni film: „Summer of Soul“

– Najbolji animirani film: „Encanto“ Volta Diznija (Walt Disney)

– Najbolji originalni scenario: „Belfast“

– Najbolji adaptirani scenario: „Coda“

Na 94. ceremoniji dodele minutom ćutanja odata počast Ukrajini. Tokom minuta ćutanja, na ekranima u pozorištu prikazane su poruke koje pozivaju na pomoć Ukrajincima kao što su hrana ili medicinska oprema.

„Molimo vas da pomognete Ukrajini na svaki mogući način“, navodi se u jednoj od poruka.

Među zvezdama koje su se vratile na holivudski crveni tepih posle gotovo dve godine pauze zbog pandemije korona virusa, neke su nosile plavu traku sa natpisom „With Refugees“ (sa izbeglicama) uz znak solidarnosti sa civilima koji su primorani da beže zbog sukoba. Jedna zvanica je nosila plavo-žutu tašnu u bojama ukrajinske zastave.

Dan ranije uručeni su Oskari za životno delo, koji su dobili Semjuel L. Džekson (Samuel L. Jackson), jedan od omiljenih glumaca reditelja Kventina Tarantina (Quentin) i norveška zvezda Liv Ulman (Ullmann) koja se u svetu proslavila 1967. godine ulogom u filmu „Persona“ slavnog Ingmara Bergmana.

Svečanost je kao i svake godine prenosila američka televizijska mreža Ej Bi Si (ABC).

Dodelom Oskara završena je sezona dodela filmskih nagrada u svetu.

Pre Oskara dodeljene su nagrade Britanske akademije za filmsku i televizijsku umetnost (BAFTA), kao i nagrade Američkog udruženja producenata (Producers Guild of America – PGA), Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America – DGA) i Zlatni globus. Te nagrade su često pouzdani pokazatelji ko bi mogao da osvoji prestižnog Oskara.

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

Foto Promo/IMDb

Izvor Film i TV/Danas

Advertisement